20.04.2024

Мерките се разгръщат
Няма основания за връщането на предпазните средства, казват експерти

Задължителните маски, които отново се въвеждат у нас на закрито заради COVID-19, далеч не са „меки“, а напротив – могат да се превърнат в терор за тези, които трябва да ги носят при 40-градусови жеги. Това коментираха пред „Труд“ юристи и търговци относно решенията на РЗИ по места да се въвежда отново носене на предпазни средства в магазини, учреждения и др.

Адвокати припомниха какво е принципното нормативно положение – а именно, че заповедите на здравното министерство и РЗИ са противоконституционни, защото ограничават основни човешки права. Междувременно проучване на „Труд“ показа, че в областите, където маските вече са задължителни на закрито, малко хора спазват изискванията. Причината е, че не издържат с тях в горещините.

В един момент, заради страха на хората за това да си запазят здравето и живота, с повтаряне на едно и също нещо, без да има реални основания, се създава психоза – тя се използва, за да може хората сами да се лишат и да подкрепят едно такова противоконституционно лишаване от права, каквото е например локдаунът, обясни пред „Труд“ адвокат Виктор Костов.

По думите му сегашните мерки, дори и изключващи локдауни, не са по-меки. „При 40 градуса навън малко микроби могат да оживеят, а ни налагат маски на публични места – носенето им е в много случаи е научно доказано, че не помага да се предпазиш от вируса. Да не говорим за вредните аспекти при 40 градуса за здравето на човека. Дори медицински аргументи не мога да извадят за задължителните маски, които да се сериозни, освен да излязат онези фигури, които ги знаем, и да кажат, че сме в следваща вълна“, коментира той.

Данчо Пенчев, директор на РЗИ-София, пред „Труд“: Нямам коментар

„Нямам коментар“. Това бяха единствените думи на шефът на РЗИ-София Данчо Пенчев относно скандалната заповед за носене на маски на закрито в столицата от 4 август и въпроса от редакцията на „Труд“ как хората ще носят предпазни маски при температури от 36-40 градуса през август.

Документът предвижда всички да са с маски на закрити обществени места. Изключение ще се прави за деца до 6 г., персонала и клиентите в заведенията за хранене и развлечения, игралните зали и казината, спортуващите на закрито за времето на физическата дейност.

Да е само в болници и лаборатории

Търговци: Невъзможно е да се издържи с нещо на лицето в адската жега

Мария Кехайова, Цветелина Георгиева, ТРУД

Изумени сме от решението за носене на маски в столицата. Молим се нашите управници да са по-разумни и да не го въведат и в Бургас. Не знаем от кой зависи, но явно е направено без мисъл за възрастните. Август е най-жежкият по морето. Колкото и рано да идват пенсионерите, вечно са задъхани, зачервени и си плетат краката. Ако трябва да носят и маски, със сигурност ще изкапят като мухи. Това коментираха пред „Труд” продавачи от хранителни магазини в морския град.

Според мнозина носенето на маски трябва да се въведе само в болничните заведения и клинични лаборатории.

Вчера, връщайки се от плажа, 40-годишен мъж припадна, какво остава за по-възрастните, да не говорим пък, ако носят маски, казаха търговци от капаните край плажа. Според тях, ако се въведе такова изискване, масово ще напусне и персоналът им.

Сервитьорите са на крак от сутрин до вечер и категорично ми заявиха, че въведат ли се задушаващите маски, си хвърлят трудовите договори, разказа собственик на крайбрежен ресторант.

В област Шумен продавачи са категорични, че ако маските се въведат със заповед, трудно ще я спазват или ще ги носят проформа. В горещото време, дори и при наличието на климатици в магазините, е трудно да изкараш цяла смяна на касата или теглейки сирене на кантара с предпазно средство на лицето, коментират те. Разчитат на поставени предпазни стъкла и на дистанция.

Юристи пред „Труд“: Има нарушаване на човешки права

В столицата новите мерки влизат в сила от четвъртък

Задължителните маски, които отново се въвеждат у нас на закрито заради COVID-19, включително вече и в София, далеч не са „меки“, а напротив – нарушават основни човешки права. Това коментираха пред „Труд“ юристи и търговци относно решенията на РЗИ за ограниченията в магазини, учреждения и др. За столицата мярката се въвежда от четвъртък – 4 август.

Адвокати обаче припомниха какво е принципното нормативно положение – а именно, че заповедите на здравното министерство и РЗИ са противоконституционни, защото ограничават основни човешки права. Междувременно проучване на „Труд“ показа, че в областите, където маските вече са задължителни на закрито като Варна, например, малко хора спазват изискванията. Причината е, че не издържат с тях в горещините.

https://trud.bg/