30.05.2023

Американските знаменитости сякаш се надпреварват да отидат до Киев, да се снимат със Зеленски и съпругата му и да провъзгласят своята безрезервна подкрепа за Украйна, в очакване на публично обожание, а може би и на някоя сочничка роля в нов сериал. Е, време беше и от другата страна да се появи холивудска звезда. Стивън Сегал посети Донбас и беше заснет от руски сайт сред развалините на затвора в Оленивка.

Стивън Сегал все пак е на фронта и като “специален представител на МВнР на Русия по въпросите за руско-американските хуманитарни връзки”, какъвто пост получи преди войната, в едни други времена, както се казва. А сега, от мястото на събитието в Донбас Сегал прави документален филм за войната и в специално видео подкрепи руската теза, че затворът е обстрелван от украинците, които са виновни за избитите десетки украински военнопленници в края на юли. Американските медии обявиха това за пропаганда и обвиниха руснаците.

Появата на Стивън Сегал от руската страна на конфликта се вписва в публичното му поведение в последно време. През април той отпразнува своя 70-и рожден ден в Москва и за пореден път изрази подкрепата си за руския президент Владимир Путин, с когото са близки приятели от години. Звездата от жанрови класики като “Под обсада”, “Борба за справедливост” и “Над закона” се помоли Русия и Украйна да стигнат до мирно решение на конфликта.

Сред гостите на партито в елитен руски ресторант са били приближени до Путин фигури, сред които медийни знаменитости като Владимир Соловьов и Маргарита Симонян. И двамата бяха включени в санкционния списък на ЕС след инвазията на Русия в Украйна.

Сегал, който преди време определи Владимир Путин като “един от най-великите световни лидери, ако не и най-великият днес”, нарече присъстващите “моето семейство и моите приятели”.

“Обичам ви всички и оставаме заедно, в добро и лошо”, казва още звездата в празнично слово, изтекло в социалните мрежи. Стивън Сегал получи руски паспорт още през 2016-а, а две години по-късно бе назначен за специален представител на руското външно министерство за хуманитарните връзки със САЩ, с надеждата да бъде нещо като културен мост между двете държави. Двамата с Путин намерили общ език покрай страстта си към бойните изкуства.

В киното Сегал е известен с това, че винаги пребива екранните си противници без почти никакво усилие. Айкидо майсторът беше отхвърлен от елита на Холивуд, но е много обичан в Източна Европа и Азия. Освен руско, има и сръбско гражданство.
В последните години той драстично повиши личното си тегло и отдавна изгуби контурите на екшън иконата, която беше през 80-те и 90-те с филми като “Под обсада”, “Борба за справедливост”, “Труден за убиване”, “Под обсада 2”, “Белязан да умре” и др.

В края на 80-те години на миналия век Стивън Сегал е основно ексцентричен майстор на източните бойни изкуства с богат житейски опит в Япония, когато е забелязан от Майкъл Овиц, който го привлича към екшън тупалката “Над закона”. След успеха на филма Сегал се отдава на филмовата индустрия, но продължава да ръководи своите школи по айкидо, една от които в Осака, Япония.

С натрупването на холивудските ангажименти Стивън Сегал трайно се настанява в Лос Анджелис, култивира актьорския си имидж, тренира и участва в природозащитни кампании на организацията “Хора за етично отношение към животните”. В края на 90-те той включва идеите си за екологията, опазването на природата и нейните ресурси във филма “Огън под земята”. На еко тематика е и единственият му режисьорски опит – “Опасна зона”.

Критиците меко казано не са му големи почитатели и постепенно кариерата му тръгва към пазара за филми, които излизат директно на видео и DVD още в края на миналия век. Той трайно изпада от елита на Холвуд, но запазва противоречив и култов имидж.

Стивън Сегал е първият неазиатец, отворил школа по айкидо в Осака, Япония. Има седем деца от четири брака, а в края на 2009-а е главен герой в телевизионно риалити за работата на полицията в щата Луизиана – “Steven Seagal: Lawman”. Сегал свири на китара и има няколко издадени албума, сред които “Песни от кристалната пещера”.

Работи и като сценарист
Стивън Сегал винаги е виждал себе си в образа на ренесансовата личност, която се занимава с много неща и разгръща ветрило от таланти и интереси. Той е особено запален по писането на сценарии и е отговорен за текстовете към дузина екшън филми, сред които “Срещу слънцето”, “Човекът сянка”, “В леговището на звяра”, “Ударна сила”, “Бесен полет”, “Смъртоносен удар”. Излишно е да се казва, че нито едно от тези заглавия никога не е било номинирано за “Оскар” или “Златен глобус” за сценарий.

Автор: Владислав Апостолов

trud.bg

Актьорът е познат с ролите си в екшън филмите „Над закона“, „Борба за справедливост“, „Под обсада“ и други продукции от 80-те и 90-те години на миналия век. След това обаче участваше в малко известни филми, а кариерата му беше белязана от скандали, сред които обвинения в сексуално посегателство и дори дело за изнасилване на 18-годишна жена.

pogled.eu