15.04.2024
Страните членки на ЕС са одобрили днес след продължили до последно интензивни преговори безпрецедентен закон на световно равнище за регулиране на изкуствения интелект. Това съобщи белгийското председателство на Съвета на ЕС, цитирано от Франс прес и БТА.

На днешната си среща посланиците на 27-те членки на ЕС „потвърдиха единодушно“ политическото споразумение, постигнато през декември между страните и евродепутатите, съобщи белгийското председателство в социалната мрежа „Екс“ (X).

Някои страни, сред които Франция и Германия, са повдигнали въпроси, будещи опасения, които са били взети под внимание преди финализирането на текста, според дипломатически източници.

„Този закон за изкуствения интелект е важна стъпка, установяваща първите правила на планетата за изкуствения интелект, които ще го направят по-безопасен и зачитащ основните права на ЕС“, потвърди белгийското председателство.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон приветства „историческата и първа по рода си в световен план регулация“.

„Законът за изкуствения интелект разпали страстите и с право. Понастоящем страните членки одобриха политическото споразумение от декември, признавайки постигнатия перфектен баланс от преговарящите между иновацията и сигурността“, заяви той.

ЕК представи законопроекта за изкуствения интелект през април 2021 година. Появата в края на 2022 година на чатбота „ЧатДжиПиТи“ (ChatGPT) на калифорнийския стартъп „ОупънЕйАй“ (OpenAI), способен да пише дисертации, стихове или преводи за няколко секунди, му даде ново измерение и ускори дискусиите.

Тази система, подобно на тези, които са в състояние да създадат звукове и изображения, показа на широката публика огромния потенциал на изкуствения интелект, но и някои рискове, които крие. Сред тях са разпространението в социалните мрежи на фалшиви снимки и опасността от манипулиране на мнението.

По отношение на генеративния изкуствен интелект правилата ще бъдат наложени на всички, за да се гарантира качеството на данните, използвани при разработването на алгоритмите и да се провери дали не нарушават законодателството за авторските права. Разработчиците трябва да се уверят, че създадените звуци, изображения и текстове са ясно идентифицирани като създадени от изкуствен интелект.

По-строги ограничения ще се прилагат само за най-мощните системи.

https://mediamall.info/