24.07.2024

Недялко Недялков

Опорките на сглобката и нейните лидери:

1. Приеха ни във въздушния Шенген.

2. Гласувахме конституционни промени.

3. Направихме съдебна реформа.

4. Ерго, имало е смисъл да се коалираме и да излъжем избирателите си, макар да ви изглежда толкова отвратително.

В чисто онтологичен план нищо отвратително не може да бъде оправдано.

В чисто практически план нещата стоят по следния начин:

1. Въздушният Шенген е толкова жалък и буди такъв присмех, че фолклорът вече го припозна като „въздушно-капков“, или „въздух под налягане“. По европейските летища има автоматична проверка на паспорти, губят се две-три минути.

В замяна на това „велико улеснение“ ще подслоним неизвестна бройка криминални бежанци, предимно от Афганистан и Сирия. Млади, радикализирани мъже, които отказват да се интегрират, държат се агресивно – потенциални спящи клетки на фундаменталния Ислям.

Българите имат нужда от сухоземен Шенген заради транспортния бизнес, тировете и чудовищните опашки по гръцката граница. Сухоземен Шенген обаче не се очертава в близките години, по признания на всички европейски лидери. Няма конкретна дата, няма стартирали преговори.

Ясно е, че кабинетът, който дойде с директна задача „влизане в цялото шенгенско пространство“ до края на 2023, се е издънил.

Оставки и последствия, разбира се, няма. Поемането на отговорност у нас не е на мода, а пропагандата и овладените медии легендират провала като исторически успех.

2. „Конституционните промени“, гласувани експресно и аматьорски от сглобката, всъщност са антиконституционни. Това е мненинието на най-видните ни юристи проф. Пламен Киров, проф. Георги Близнашки, проф. Огнян Герджиков, Георги Марков, Борислав Цеков, Никола Филчев…За подобни промени се изисква свикване на Велико Народно събрание.

Логично е сега Конституционния съд да ги отхвърли, ако, разбира се, издържи на политическия натиск от страна на властта. „Конституционните промени“ опитаха да сменят националния ни празник, но общественото недоволство ги възпря на косъм. За сметка на това позволиха двойно гражданство за депутати и министри – за удобство на измамници като Кирил Петков.

Регламентиран е окончателно и политическият избор на следващия главен прокурор – гласовете от квотата на НС във Висшия съдебен вече ще са предостатъчни.

„Конституционните промени“ облагодетелстват партокрацията и гузните й лидери, защото циментират авторитарното й влияние във всички обществени сфери. За обикновените хора са напълно ненужни, опасни дори.

3. „Съдебна реформа“? Е да, но тя се изчерпи с уволнението на главния прокурор Иван Гешев, който се закани да вземе главите на Бойко Борисов и Кирил Петков. Внезапно стана неудобен и цялата система се консолидира срещу него.

Вместо Гешев инсталираха на стола му неговия заместник Сарафов, продукт на същото статукво. Той се оказа по-предвидим и послушен, прекрати всички дела срещу управляващите.

„Съдебната реформа“ е за лична (зло)употреба, като „конституционната“. Всичко е в името на 5-6 партийни вождове, които и закони, и трупове, и морал, и човешки съдби прегазиха, за да оцелеят и да се откупят от колониалните си господари.

Недялко Недялков