18.05.2024

Предполага се, че криминалната дейност на застреляния снощи Мартин Божанов – Нотариуса е причината за убийството му. От много години той е подозиран в крупни имотни и други измами. Става първия клиент на комисията за конфискация на незаконно придобито имущество „Кушлев“. През 2008 г. комисията му отнема 430 000 лева, след като той е осъден за измама с имоти. Забъркан бил в кражбата на над 200 апартамента и къщи в столицата.

Името му бе замесено и в разследвания на Антикорупционния фонд като лице за контакти с прокуратурата за решаване на проблеми на клиенти на обвинението срещу определени суми.

Камерите в комплекса, в който бе застрелян Мартин Нотариуса, не са засекли убиеца му. Това показва първият оглед на записите от тях. Все още се преглеждат всички записи, разширен е и часовият период. Ще се търсят и записи от камери на автобуси на градския транспорт, които са минавали в близките до убийството часове. То е станало около 19,20 ч. в сряда.

Мъжът е убит с няколко изстрела. Единият е в главата. Открито е парче от гилза. Тя е малокалибрена. Трупът му е открит от жена му.

Шефката на градската прокуратура Илияна Кирилова посочи, че ще има проверка за стари разследвания срещу Божанов.„ Доколкото знам, Мартин Божанов – Нотариуса през годините е бил интересен покрай делото „Крашевски“. В момента служебно ми е известно, че в Софийската градска прокуратура има подадени сигнали за заплаха от негова страна спрямо магистрати“, заяви Кирилова.

Живко Коцев, главен секретар на МВР, допълни, че от ведомството са предприели всички действия по разследването. Убиецът е бил добър стрелец – Нотариуса е ликвидиран до колата си, която не е засегната от изстрелите.

narod.bg