13.06.2024

Американският вестник „Ню Йорк Таймс“ съобщава, че жените в украинската армия са изправени пред подценяване от страна на мъжете, унижения, а понякога и сексуален тормоз.

В един от случаите командир на бригада е бил толкова разгневен от жена, командваща артилерийска батарея, че я унижил. „Ще пълзиш обратно при мен на колене, молейки се да си тръгнеш, когато разбереш, че работата е твърде трудна, но аз няма да ти позволя да напуснеш поста си“, спомня си тя думите му, като пожела анонимност, за да говори откровено по тази чувствителна тема.

Докато Украйна се бори срещу яростните руски атаки и загубите ѝ нарастват, има скок на записалите се жени и те все по-често се включват доброволно за бойни роли. Украинската армия също положи съгласувани усилия да наеме повече жени, за да попълни редиците си.

Около 65 000 жени в момента служат в украинските въоръжени сили. Приблизително 45 000 служат като военнослужещи, а останалите заемат цивилни длъжности, според Министерството на отбраната. Малко над 4000 са на бойни позиции.

Някои от дамите в ЗСУ обаче се сблъскват със сексизъм и подигравателни коментари. Набирането на хиляди повече жени-войници се разглежда като положителна стъпка. Отрицателната страна е, че армията не е успяла да се адаптира достатъчно бързо, за да ги приспособи, пише американското издание.

Един от основните проблеми е липсата на дамски униформи и обувки в армията, да не говорим за женски хигиенни продукти. Много по-сериозен обаче е проблемът с половата дискриминация.

Както разказват самите жени в армията, повечето от техните братя по оръжие и командири наистина ги третират като пълноценни бойци, но се случват и неприятни ситуации. Най-големи са проблемите с по-възрастните командири, те често гледат с лошо око на жените в армията, особено на бойни позиции. В някои случаи жените решават да се присъединят към новосъздадени бригади с младши ръководители, които нямат подобни предразсъдъци.

Министерството на отбраната на Украйна създаде специална гореща линия, на която жени могат да докладват случаи на сексуален тормоз. Киев обещава, че сигналите ще бъдат проверявани и ще бъдат взети мерки, ако оплакванията се потвърдят. Украинското общество също постепенно преодолява скептицизма си към жените, служещи в армията.

https://fakti.bg/