24.06.2024

Писах толкова много статии за превземането на Народния театър от ДПС, че вече не ми е интересно да се занимавам със случая. Но дали проблемът е изчерпан за публициста е отделен въпрос, важното е, че тази воняща гангрена трябва да бъде изцелена. С хирургически нож.

Ясно е, че ДПС са купили най-авторитетната културна институция в България. И я държат в желязна хватка, подпомогнати от алчността на голяма част от актьорската трупа и от посредствеността на един чиновник – сегашния директор.

Обикновен сценарий за унищожение на институцията. Назначаваш за шеф някой посредственяк, който никога не се е изявявал на творческото поле, но страшно му се иска да бъде фактор в културата и му връчваш пачки, които да раздава с пълни шепи на подчинените. Да купува души и съвести. Народният театър не помни такъв клиентелизъм и такъв срам.

Нека Васил Василев, който от 29-годишна възраст е „работил само директор“ най-сетне високо да обяви откъде вади толкова пари за огромни заплати и бонуси на актьорите и служителите в театъра. Откъде ги рине? По дърветата ли растат? Тия щедро пръскани пари напомнят подкуп. Такива пари – по-големи като количество, но със същото предназначение – се раздават на мисирите в антибългарските телевизии. В антибългарска трибуна ли ще се превръща Народният театър, носещ името на народния поет Иван Вазов?

Уж беше направен одит за произхода на тези средства. Уж Минеков трябваше да обяви резултатите от одита. И точно преди да ги огласи, го изритаха от министерското кресло. Него единствен. Тъкмо щеше да отвори уста и му я залепиха със скоч. Той самият си е виновен – протакаше твърде дълго, а ланцетът беше в ръцете му.

Александър Морфов е дисциплинарно уволнен, В. Кръстева „решила доброволно“ да се оттегли. „Мирът бил осигурен“. Равностойни ли са тези две личности? Съизмерими ли са начините на напускане? С подобни действия раната става по-дълбока и гноясва.

Хората, които трябва да си заминат от театъра, са чиновниците на Доган – Васил Василев и Кръстева. Ако има и други скрити зад кулисите – да се пръждосват и те. Директори, пиари и всякаква партийна агентура – с лопата да я ринеш, а добрият режисьор е рядкост. И както писах неведнъж – не играйте с етническата карта, подлеци, едно е етнически турчин, а друго е депесар и Доганов ибрик!

И нека новият министър на културата – саксофоност и диригент – не дрънка безобразия от рода на „законът не ми дава право да се бъркам в работата на културните институции“! Как нямаш право? За чий *… тогава си министър? Какво дириш в Министерския съвет? Когато пред очите ти бива унищожавана най-старата и най-уважавана национална културна институция – имаш право и си длъжен да се намесиш! Ако законът е антибългарски, антикултурен, алогичен, ирационален – и ти връзва ръцете – пак ще намериш начин да реагираш! Стига да искаш – можеш да го направиш! Минеков заявяваше, че има пълното право да уволни директора Василев – как ти нямаш това право!

Следващото НС трябва да въведе ред в Авгиевите обори на българското културно законодателство. Трябва, трябва, ама в НС ще влязат същите зад@ници, плужеци и сороски хрантутници. „Преял търбух – за култура глух“ – е рекъл народът.

Културното министерство трябва да бъде най-важното в един министерски кабинет. Културният министър трябва да бъде първият сред равни. Самият министър-председател, както и държавният глава, трябва да бъдат културно извисени личности. А не да не знаят и едно стихче от дядо Вазов ( справка: Румен Радев на дебата с Герджиков )

Иначе подир Народния театър, ще хлопне кепенци и България. Вече не говоря за „държавата“ – имам предвид „територията“. Дори като територия ще съществуваме само докато притежаваме културна идентичност.

Милена Върбанова