05.12.2023

У нас и по света:
ЗАЩО ЦЕНИТЕ ПОЛУДЯХА?
България е в предизборна кампания. Чуват се всякакви обвинения от партиите кой е виновен и кой е невиновен за стремителния ръст на инфлацията. Чуват се и всякакви обещания от партиите как с тяхната магическа пръчка, ако дойдат на власт, инфлацията ще бъде укротена и животът на обществото и държавата ще се обсипе с рози.

Чуват се лъжи. От всички партии и техните лидери. .
Тогава какви са причините за ръста на цените в общопланетен мащаб и у нас? За някои от тях не се говори, дори не се шепне и не само в България, а и навсякъде по света.
Да ги видим!
.
🔴 1. ПАНДЕМИЯТА КАТО ПРИЧИНА
Пандемията нанесе сериозен удар върху световната търговия и производство. Политическите и делови елити се оказаха напълно неподготвени за нея и заварени, грубо да се изразя, по бели гащи.
Неуместният им оптимизъм тогава, в началото й, е част от причините за тежките последици.
Цитат от онзи мой пост преди две и половина години, на 24 февруари 2020 г.

ЕПИДЕМИЯТА – ВЕЧЕ ПАНДЕМИЯ
**** Финансовите щрауси **** Какво каза наистина Си ДзинПин – даде властта на армията! **** 7-ти мъртъв в Италия, ще следват нови и нови, и нови **** Лъжите на СЗО и някои учени на фона на ужасяващо, раздиращо сърцето среднощно видео от Ухан ****
.
„Ако погледнем реакцията на световните диригенти на обществата, тя е вяла, бюрократична и безпомощна.
Например при държавите от Г-20, чиито финансови министри бяха на поредната сбирка, се изприказваха глупости. Започвайки от Кристалина Георгиева като шеф на МВФ и минавайки през министрите, всички прогнозираха и се кълняха, че епидемията ще се отрази на световната икономика, но само през първото тримесечие на тази година и след това нещата отново ще цъфнат и вържат.
Нелепостта, че епидемията ще изяде само половин процент (0.5%) от световния брутен продукт и че като тенденция растежът му ще продължи, въобще няма да коментирам.
Тези хора не са идиоти, но се държат като кръгли идиоти.
А се държат така, понеже са представителите на големите пари, на големия капитал.
Сегашната криза обаче се оказа илюстрация на пълната неспособност на световният глобалистичен капитал да решава глобални кризи или да тушира последиците им. В случая той постъпва като щраус: заради сегашните печалби е заровил главата си в пясъка, за да не види страшната истина – злият дух не само е изпуснат от бутилката, но короначумата започна да убива глобализацията също толкова успешно, колкото го прави и с хората.
Личното ми мнение – и в световен, и в регионален план, ако епидемията се разрасне, за което налице са всички основания, никакъв растеж няма да има.
Ще има брутален спад на световния брутен продукт. Според моя базов сценарий – с 8-10% , според песимистичния ми никой няма да се интересува от динамиката на никакви брутни продукти, а от оцеляването на нации и население“ (край на откъса от онзи пост)
.
Моята тогавашна прогноза за спад на брутния световен икономически продукт с 8-10% напълно се сбъдна. По съпоставими цени спадът за двете години 2020 и 2021 е с по 4.5%. Или общо малко над 9%
*** Брутен вътрешен годишен икономически продукт, най-популярно представено, е стойността на всички стоки и услуги, произведени и продадени за година в дадена държава (БВП) или определен регион – континент, целия свят.
За съжаление се сбъдна и определението ми за тези елити като „щрауси, заровили главата си в пясъка, за да не видят опасността”.
Резултатът е, че този спад неизбежно се отразява на жизненото равнище. Намалените обеми на производството и разкъсването на логистичните му вериги, както и тези на търговията неизбежно води до повишаване на цените заради увеличените разходи и намалените размери на продажбите.
.
🔴 2. СПАСЕНИЕТО НА ИКОНОМИКАТА КАТО ПРИЧИНА
Тази е втората и също толкова основна причина, която въобще не се коментира в медиите и когото и да е, вкл. и по света.
За да се спаси световната икономика от повторението на Голямата депресия (например в разгара й през 1933 г. всеки трети в САЩ е бил безработен) правителствата, централните банки и Фискалният резерв на САЩ стартираха масивни парични инжекции.
Данни общо за света няма. Но ще дам данните за САЩ, ЕС и България.
*** Сумата на паричните инжекции в САЩ, с които се спасяваше финансовата система и бизнеса (а също беше подпомогнато пряко и населението) достигна 2.6 триона долара (2600 милиарда), което беше 13% от техния БВП.
*** В ЕС съответната сума е 3.4 трилиона евро (3400 милиарда), което беше 20% от брутния продукт на Общността.
Ако погледнете сега инфлацията с натрупване, няма как да не ви направи впечатление, че в ЕС тя е по-висока от тази в САЩ и разликата отговаря на посочените % на финансовите инжекции.
Популярно казано – спасението беше в печатането на пари. Печатането на пари без покритие, както всички знаем, води до инфлация.
Сега консумираме последиците от това печатане – поскъпването, образно казано, „изяжда” стойността на тези печатани пари.
И още една бележка!
Политиката на нулеви или съвсем ниски лихвени % на централните банки и Федералния резерв се представя като политика за поощряване на бизнеса да взима кредити, което да доведе до икономическо оживление. Но тя цели и друго, също толкова важно – да регулира истинската, сегашна стойност на парите като спестявания в банковата система – да не надуват (инфлират) допълнително лихвите тяхното количество.
Да не ме разберете погрешно: според мен това беше напълно правилна и спасителна политика. Няма спор между учените-икономисти, че рестрикциите на Федералния резерв при Голямата депресия (ограничаване на парите в обръщение и поддържане на високи лихви) са една от причините в САЩ Голямата депресия през 1929-1933 г. наистина да се превърне в Голяма.
.
🔴 3. НАЧАЛОТО НА ИКОНОМИЧЕСКОТО ОЖИВЛЕНИЕ И ВОЙНАТА СРЕЩУ УКРАЙНА КАТО ПРИЧИНА
През тази година световната икономика започна реално да компенсира огромният спад на брутния вътрешен продукт. Същевременно по време на пандемията купища нефтени и газови кладенци бяха затворени. За пускането им в действие отново е необходимо немалко техническо време, понякога измерващо се с над година.
Това предизвика недостиг на енергийни суровини. Същевременно дойде и агресията на Кремъл в Украйна, съпроводена за подкрепа със суровинно-икономическо оръжие – доставките на газ. Както посочих през лятото и есента на 2021 г., Русия трайно започна нова политика от позицията си на монополист – политика на енергиен дефицит, дори глад на европейските пазари. Първо бяха отказани всички борсови сделки и краткосрочни договори, а после секирата започна да минава и над дългосрочните.
Газпром се оказа най-боеспособната дивизия на руската армия.
Той не загуби пари – ръстът на цените вследствие на комбинацията на двата фактора – дефицитът, създаден от икономическото оживление и дефицитът, създаван от руската политика, наду цените до небето и дори отвъд него. Така че нормата на печалбата за Газпром надмина загубите от ограничаването на продажбите му.
Цената на газа за Европа е ключова компонента за производството на ток и също такава за цените на много стоки. Глупавата политика на Меркел и немските концерни, поставили Германия и ЕС в голяма зависимост от руските доставки на енергосуровини като бумеранг се стовари обратно. Последиците не само ги виждаме, но и усещаме по джоба си, вкл. и тук, в България.

🔴 4. СПАСЕНИЕТО НА ДАЛАВЕРАТА В БЪЛГАРИЯ КАТО ПРИЧИНА У НАС
Същият механизъм в България целеше и втора цел освен спасението на икономиката – спасението на далаверата у нас, запазването на печалбите от корупцията.
*** През януари 2020 (в началото на пандемията) напечатаните и намиращи се у нас в обръщение пари са 18,2 милиарда лева. Процентът спрямо БВП е 29.6% – непомерно висок.
Той се обяснява с едно обстоятелство: подкупите, комисионите не вървят по банков път, а кеш, за да се прикрият следите. И после се обръщат във валута.
Например ежедневните, повтарям, ежедневните обеми на търговията на междубанковия валутен пазар у нас са между 4 и 5 милиарда евро! За една година близо 1.5 трилиона евро, което е 30 пъти повече (!) от целия ВВП на България.
Разбира се, основният дял е в прането на мръсни пари, но избелването на парите от корупцията също си внася свояа принос. Ще посоча, че за да се осигури тази валута, съответно расте външният дълг на държавата, на банките, на големите компании на олигарсите.
И да се върна на темата за инфлацията.
Стресиращият показател, който подсказва защо така неудържимо растат цените у нас, е увеличението на напечатаните пари в обръщение.
*** От началото на пандемията (януари 2020г. ) досега те са нараснали от 18.2 милиарда лева на 26.5 милиарда лева.
*** Увеличението е с 8,3 млрд. лева, което като процент е невероятните за чуване и осмисляне 45,6%. Този процент ще ви подскаже защо дори официално обявяваната у нас инфлация е два пъти по-висока от средната за Европа.
.
🔴 5. ВЪНШНОТЪРГОВСКИЯТ СТОКООБМЕН НА БЪЛГАРИЯ КАТО ПРИЧИНА
Търговията ни с др. страни се превърна в поредния натиск върху българските финанси.
Както е известно, с ЕС и развития Запад имаме положителен търговски баланс (изнасяме повече, отколкото внасяме), което осигурява заедно с чуждите инвестиции приток на валута и нас и крепи Валутния борд.
Част от този ефект обаче се губеше, защото салдото (равносметката) на търговията ни с Русия е отрицателно – т.е. много повече внасяме, отколкото изнасяме за там. Доскоро разликата се измерваше с няколко милиарда годишно, напускащи България в посока на изток, към Кремъл. Т.е. България губеше, Русия печелеше.
Сега разликата се измерва с повече от 10 милиарда, а по редица оценки на макроикономистите и финансистите може да достигне дори 15 милиарда годишно. Тази сума е близо една от целия бюджет на държавата ни.
.
❗❗❗НЯКОИ ИЗВОДИ
А. България няма как да промени света със своята нищожна икономика. Тя ще продължи да бъде силно зависима от световните тенденции, вкл. и в инфрацията.
Б. Но над половината от компонентата на поскъпването на цените се дължи на два вътрешни фактора: развилнялата се корупция и огромния ни търговски дисбаланс и енергийна зависимост от Русия.
Те са в състояние да ни докарат още по-висока инфлация и дори, ако тенденцията продължи, да срутят Валутния борд, държавния бюджет, оттам и банките и икиномиката.
В. При тази ситуация корупцията и геолитическата ни ориентация би трябвало а са основни послания на българските партии. За част от тях са – с тезата да се привържем още към Русия, т.е. да й плащаме още повече милиарди от онези, които ни взима сега.
За другите партии тези две теми не се броят въобще.

Г. Следователно предното правителство също ще бъде нефело, както и сегашното служебно – ако не реши двата проблема, корабът потъва и каквото и да е коалиция няма да издържи в борбата за докопване и оцеляване в спасителните лодки.

Д. Наблизо плуват два огромни спрямо нашата лодка кораби: ЕС и Атлантическия съюз. Страната ни е взета на буксир от тях, но вълните заради погрешната посока на българската лодка с нос назад спрямо посоката на движение непрекъснато я заливат и пълнят неотвратимо с вода.
.
Вариантите са три:
💥режем въжетата (по Копейкин и сие) и черупката ни потъва;
💥държим лодката в същото положение и вълните я разнебитват на парчета въпреки буксира и тя пак потъва, макар и по-бавно (засега негласна позиция на всички големи партии);
💥хората на лодката хващат руля и го завъртват в правилната посока – ако трябва, опрели нож в гърлото на капитаните й. И оцеляват в бурното море.
Ножът са не само изборите, но и непрекъснатия натиск върху политиците ни да се вземат в ръце и да скъсат със зависимостите си.
Тези зависимости ги направиха достатъчно богати, но забравят, че същите зависимости могат да ги направят бедни и дори изпратят в кауша или да ги удавят. Например когато лодката вместо на буксир бъде направо качена на борда на двата огромни лайнера до нас (например с член 5 от Устава на НАТО и др. различни механизми – има ги достатъчно) или лайнерите я зарежат на произвола на съдбата.
_________________________
*** Направих аналогия с лодка.
Карикатурата, която давам, е с каруца. Ако не зарежем сегашната корупционна и геополитическа българска каруца и не се качим в лимузината, каруцата неизбежно ще се разбие и може не само да ни нарани, а дори и да ни убие.

Григор Лилов

%d bloggers like this: