02.02.2023

Пак въртят като луди хамстери темата за Шенген. То баба Пена и дядо Гошо само Шенген им липсва за пълното щастие! Баба ни все Шенген й е помагал да джитка из Европата. Четеш и слушаш и започваш да си втълпяваш, че кат ни приемат в Шенген и ей ся всичко ще цъфне и върже, от чешмите ще потече рИкия, а пенсиите ще стигнат размера на заплатата на гинеколожката Урсулка.

Някак си българските политици забравят някои дребни нещица. То Онуй беше казало, че една кофа боя ни дели от Шенген. Оказа се, че ни делят разградена ограда на границата, стада мигранти, гонки на мигранти с полицията, стрелба по полицаи, подкупни граничари и полицаи, превозващи мигранти към европейските земи, рекет и побой над мигранти на границата. Е, дребнавост, да приемем. След това стигаме до съдебната система – престъпления има, присъди – само за улавите, които нямат пари и връзки да се измъкнат. Съдии с имения в чужбина и богати тъщи. Кокаин в маркирани пакети, изплуващи като Венера от пяната на морските вълни. Канабис на тонове, изяден от мишките в митницата. Контрабанда на парфюми и цигари в размери на икономиката на дребна латиноамериканска държава.

И накрая, така да се каже, черешката на тортата, първа политическа сила с лидер, за когото се твърди, че е лежал в затвор в Панице за кражба на коли, свързан с мафиотски групировки, покровителствал канали за каптагон и наркотици и партия, пълна с престъпници.

А сега си сложете ръка на сърцето и си отговорете – трябваме ли му на Шенген? И още по-екзистенциален въпрос – за чий …ни е тоя Шенген? Да приемаме още мигранти? Да увеличим контрабандата? С какво точно ще ни се подобри живота? Като ми трябва да пътувам в чужбина, и сега го правя. Шенген ми е последна дупка на кавала. Впрочем май и ние на него. Така, че се отпуснете.

Елена Гунчева-Гривова