28.03.2024

Борисов е хитър, много хитър, по селски хитър. Да състави кабинет-тюрлюгювеч от представители на различни кръгове и партии, включително реанимирани, дори есхумирани екземпляри от политическата фауна, е таванът на въображението му. Замисленият от него план: Представям експертен кабинет и ако не бъде подкрепен, вината отива в тези, които са отказали.

Сиреч: Аз знам как да спася страната от кризите и зимата, но ТЕ отказват. ТЕ са срещу народа!

Но. Предложеният от Борисов чрез проф. Габровски министерски съвет е с лого „експертен“, но в действителност повечето от лицата в него представляват партийни и интересите на определени кръгове, включително на такива, които са опасно близо до определенията за мафия.

Дали Николай Габровски осъзнава това, е без значение, защото съставът му е предложен и той не е могъл да откаже.

Ако кабинетът „Борисов-Габровски“ мине, това ще означава няколко неща.

Първо: показва тоталното безсилие на Борисов да сътвори екип от ГЕРБ. Просто защото ГЕРБ е изчерпан, деградирал и компрометиран. Начело с неговия вожд.

Второ: кабинет със стари муцуни и съмнителни нови няма да се ползва с обществено доверие. (Малина Крумова се провали като шеф на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, нищо забележително не е направила на предишните високи длъжности, на които е назначавана. Кадър на ГЕРБ… Миглена Тачева… В биографията й са спестени отношенията й с Феста холдинг на Петя Славова – защо? От страх от компромати. Ще се появят със сигурност.)

Трето: след месец-два ще стане ясно, че този кабинет не може да изпълни напомпаните с хелий обещания на Борисов.

Четвърто: опитният в усвояване на обществени средства Борисов и шайката му, ще бързат да попълнят поизпразнените чекмеджета. Ще избухнат нови скандали от рода на Мата Хари и Барселонагейт.

Пето: споменатите скандали, ще принудят някои от събраните набързо министри да подадат оставка.

Шесто: изкуствено поддържаното „доверие“ в ГЕРБ и Борисов ще се срине тотално. Това ще е неговият край. Саковете с пари за избори, зависимите „калинки“, назначени по време на неговите мандати, зависимите кръгове на прага и отвъд прага на законността няма да са в състояние да му осигурят повече победи. Край.

Седмо: главният прокурор Иван Гешев, предишният главен прокурор Сотир Цацаров и задкулисието ще се убедят, че са били накисвани за всички провали на страната от един човек, който ги е похарчил пред Вашингтон и Брюксел, за да си спаси задника. Сега подозират, скоро ще се убедят.

Осмо: провалът на Борисов и ГЕРБ е шанс за гласоподавателите да коригират някои свои заблуди и да вземат друго решение на следващите избори.

Девето: само за месец-два ще лъснат нови кражби на милиони от различни сфери на управлението. Защото Той не може да се въздържи. Министри ще хвърлят оставки, защото ще разберат, че са в ролята на „бушони“.

Десето: корупцията, която кабинетът „Габровски“ няма да спре, ще сложи точка на ерата Борисов.

Дотогава ще слушаме коледните обещания на човека от Банкя.

Те ще бъдат раздувани от неговите верни партийни джуджета. Във вторник сутринта по едно и също време три от тях – Десислава Атанасова, Екатерина Захариева и Томислав Дончев опитаха поредното облъчване на зрителите. Дончев дори се скара на водещите, че му споменавали за съмнения относно някои от предложените министри. Теория на конспирацията, – отсече той. Ами да, конспирация е този кабинет, както и всичко, което тайно се твори от кръговете до Борисов. И не на теория, а на практика.

Дончев минава за човек с бързи реакции, който успява да се измъква от неприятни ситуации и да внушава на аудиторията предварително намислени тези. Ефективността му не е същата, ако бъдем деликатни. Българите натрупаха силна негативна гравитация, което означава, че ще бъдат безкомпромисни за лъжите и грешките. Недоволството им ще мине през съдебната система. Този процес е необратим. Което означава, че все повече наближава времето, когато Борисов и ГЕРБ ще чуят „Сбогом“.

Късните Чаушеску, Живков, Хонекер и дори Милошевич вкарвали в управлението експерти, за да прикрият партийния провал във властта. Този трик не ги спасява. Тези, които ги приветстваха години наред, ги изритаха, че и по-лошо… Винаги става така с наглеците, които вярват, че са безсмъртни. И по-умни от другите.

Огнян Стефанов

П.П. Редно е да поясня, защо нареждам Борисов до Чаушеску, Живтов, Хонекер и Милошевич. След дългогодишно управление в Румъния, България, ГДР и Югослави тези партийни ръководители докарват страните си до икономически, обществен и морален срив. Изправени пред катастрофа, те опитват да се закрепят на власт като издигат на високи постове, предимно министри, хора, които минават за експерти и говорят за експертен модел, който уж ще замени един ден тясно партийния. За 12 години управление Борисов и ГЕРБ докараха България до дъното на ЕС по всички показатели, свързани с качеството на живот. Над 2,5 милиона българи избягаха в чужбина. Около 40 хиляди продължават да напускат страната всяка година. Българите сме най-топящата се нация в света. Това не е ли катастрофа? Не са ли отговорни за нея Борисов и ГЕРБ? Не е ли това война срещу българите? За това става дума.

frognews.bg