18.05.2024

Американците потъват в тресавището на Израел и Близкият изток.

Първият фронт срещу САЩ е в Сирия.Сирийските сили атакуват американския контингент и подкрепяните от него кюрдски сили в провинция Дейр ез-Зор, в района на петролните полета. Ливанските медии съобщават за избухналите боеве в Сирия. В докладите се казва, че боевете в провинция Дейр ез Зор се водят между сирийските сили и американски войски, подкрепяни от кюрдските сили,които пък са заклети врагове на Ердоган. Най-активните военни действия се регистрират в района на петролните и газови находища, които незаконно се контролират от американските войски на окупираните от тях територии.

Сирийските войски стрелят по американските военни.Да припомним, че американците крадат незаконно добити въглеводороди от Сирия през Ирак и ги продават за свои интереси или ги използват за собствени нужди във военните си бази. Огънят се води от сирийските сили, настъпващи от източната страна по вражески позиции, разположени на източния бряг на река Ефрат.Военновъздушните сили на САЩ са вдигнали самолети и нанасят удари,пишат американските медии, „по въоръжени групировки, подкрепяни от Иран.“ Отбелязва се, че врагът (това са същите сирийски войски, „подкрепени от Иран“),са използвайки ПЗРК срещу американски самолети.

Втория фронт срещу САЩ е в Ирак. Втори удар за един ден е нанесен по американската авиобаза Ал-Харир в Ирак,без системата за противовъздушна отбрана да заработи.Нанесен е още един удар по американската военна база в Ирак,от ракета или дрон.Атаката срещу американската военна е извършена буквално ден след като там пристигнаха до две роти американски морски пехотинци. Това е въпреки факта, че през 2021 г. американското военно-политическо ръководство изтегли основните сили на морската пехота от Ирак, оставяйки само малко присъствие.

Снощи инфраструктурата на базата е била ударена от дрон, чиято експлозия е довела до повреди на американския ударно-разузнавателен дрон MQ-1C Grey Eagle и инфраструктурата на военния обект.

Трети фронт откриха хусите! Първата сериозна загуба на САЩ във войната им на страната на Израел срещу Палестина,с разлика от няколко часа бе,когато йеменските хуси свалиха ударен дрон на американската армия за 30 милиона долара и показаха видео от атаката. Пентагонът потвърди,че американски боен БПЛА MQ-9 Reaper е бил свален от хусите край бреговете на Йемен,пред CNN.

Американски експерти разкритикуваха командването на американската армия, след като американските военни бази в Ирак започнаха да бъдат обект на систематичен обстрел. Припомняме, че само за изминалото денонощие авиобазата Ал-Харир край град Ербил в Северен Ирак беше ударена два пъти с помощта на дронове. И в нито един от тези случаи дроновете не са били прихванати. Това беше основната причина за критиките. В Съединените щати се обсъжда ситуацията, при която командването нареди прехвърлянето на около триста морски пехотинци и няколко щурмови и разузнавателни дрона в авиобазата Ал-Харир. В същото време не беше взето решение за прехвърляне на системи за противовъздушна отбрана във военната база. Кой би помислил да изпрати стотици морски пехотинци в базата без прикритие за противовъздушна отбрана? На територията на военен обект е избухнал пожар, който се опитват да потушат американски войници и нает от Ирак персонал.

Четвърти фронт срещу Израел и САЩ може да открие най-опасният противник-„Хизбула“,който вече разполага с руски противокорабни ракети P-800 Onyx“,пише Ройтерс. Изданието припомня, че обсегът на поразяване на цел с този боеприпас достига 300 километра. Военни експерти отбелязват, че косвено потвърждение за автентичността на доклада на Ройтерс може да бъде изявление на лидера на групировката Хизбула » Хасан Насрала, изразено миналата седмица. Той каза, че групата е подготвила нещо за американски кораби, разположени в региона от началото на войната на Израел с Хамас. Според него бойните кораби на САЩ не плашат и няма да плашат групировката.„Ние сме се подготвили за появата на флота, с който ни заплашвате“, каза Насрала.

Източници на Ройтерс твърдят, че лидерът на Хизбула е имал предвид конкретно противокорабните ракети P-800 Onyx, които групировката е закупила от Сирия, когато се е сражавала там на страната на президента Башар ал-Асад. Повишените бойни възможности на ливанската групировка отбелязват и други източници на агенцията, както и американски официални лица.

Ливанското движение наистина се превръща в страховита сила, способна да се противопостави на Вашингтон и Тел Авив в палестинско-израелския конфликт.

Йордан Халачев