20.04.2024

Тук нямам предвид току-що публикуваната в „Свободно слово“ статия на адв.Елена Гунчева. Визирам публикувания на 26 януари в сайта „19 минути“ неподписан текст под заглавие „Стъпка лъв на бг-еврото“, който бе препечатан и в „Свободно слово“.

Съгласих се с идеите на незнайния автор относно внушенията на злополучния макет на бъдещата „българска“ евромонета Дано никога не се стигне до приемането на еврото в България – аз бях в Италия, когато там бе прието еврото и съм жив свидетел, че цените се вдигнаха двойно и тройно. Така че, моля българските граждани да не дават ухо на плоските измами, които се леят от телевизора. Еврото веднага ще прибави смъртоносна доза инфлация към вече съществуващата. Още повече, че е предвидено да бъде прието във фатален за Европа и за България момент. Вече писах, че в Италия еврото бе прието на квота 1: 2000, тоест, 1 евро струваше 2000 лири и цените на артикулите, които преди струваха от 1300 до 2000 лири, бяха приравнени към 1 евро.

Но днес бия камбаната, за да обърна вниманието на българските граждани към друга, страховита опасност. Последният абзац на споменатата статия в „19 минути“ накара косите ми да настръхнат. Цитирам дословно съдържанието на този абзац:

„Истинският произход на конника от скалите в Шуменско обаче така и не е изяснен, т.е. никак не е сигурно, че той има нещо общо с България и с българите. Освен, че е попаднал още в първите ни територии, макар и най-вероятно да датира от доста по-отдавнашна епоха както по-скоро са склонни да смятат учените“.

Не зная как да квалифицирам подобно твърдение – само като крещяща неграмотност на подхвърлящия го – или като антибългарска провокация на някои среди, които опипват почвата. И ако няма реакция, спокойно ще продължат да подменят българската история в своя угода. Какво означава идиотският израз „попаднал още в първите ни територии“? Как така е попаднал – от небето? Мои колеги отдавна призовават за внимание към усилията на платен шуменски историк „да докаже“, че под Мадара е съществувал някакъв си чужд „храм“ и следователно както Мадарският релеф, така и Североизточна България могат да считат за притежание на тези чужденци. Това е платена лъжа! Дори Мадарският релеф да не е изсечен по времето на канас Тервел, в Североизточна България, както и по целия Балкански полуостров и Мала Азия са живели поне от десет хиляди години насам тракийски народи. А като историк, културолог и лингвист, аз доказвам ( както и мнозина колеги ), че българите са част от тези, условно наречени, тракийски народи ( условно, защото всеки от тях си има отделно название ). Нещо повече – според мен – в най-дълбоката пеласгийска древност, българите са били жреческото съсловие на траките, и от това жреческо съсловие впоследствие се е формирал цял народ. Така че територията, която днес заема България, си е изконно българска и тя се простира безбрежно далеч извън сегашните ни държавни граници.

Дори цитираните думи на анонимния автор в „19 минути“ да се дължат само на липса на ерудиция – те пак са много опасни! Знаем, че най-големите провали в историята на човечеството, се дължат на глупостта!

Милена Върбанова