05.05.2024

Виртуална война за метрото в Пловдив се разрази в социалните мрежи. „Ясно е, че по време на избори се лъже много, но тази глупост ми идва в повече. Миналата неделя Асен Василев е застанал пред граждани на Пловдив на Римския стадион и им е казал, че той е вкарал проект за метро в Пловдив (градска железница) до летището в Плана за възстановяване (съответно трябва да се изпълни до лятото на 2026 г.)“, написа на страницата си във Фейсбук бившият служебен вицепремиер Атанас Пеканов.

Той бе заместник министър председател по управление на европейските средства в първото и второто служебни правителства на Стефан Янев и в служебния кабинет на Гълъб Донев.

Пеканов твърди, че в българския План за възстановяване и устойчивост, който беше одобрен през 2022 г., такъв проет и финансиране за него не съществува.

„Какъв е смисълът от тази лъжа? Какво носи? Колко гласове носи? Как после да убедим хората, че не всички са маскари? Как да ги убедим след това, че Европа всъщност прави смислени неща за нас?“, пита Пеканов.

Малко по-късно отново в социалната мрежа му отговори вече бившият финансов министър Асен Василев.

„Учуден съм, че Атанас Пеканов, който е бил два пъти е би министър, отговарящ за ПВУ, не си е направил труда да го прочете. Иначе щеше да види, че проект за гражданска железница в Пловдив, която ще се финансира по Плана, има ето тук“. След което Василев цитира финална версия на Плана за възстановяване и устойчивост от 2022 г. В нея в Проектен фиш 19 (компонент 8, инвестиция 1) пише следното:

„Въвеждане на редовно тактово влаково обслужване (тип S-bahn) в крайградските райони на София, Пловдив и други градове чрез закупуване на едноетажни и двуетажни оперативно съвместими електрически мотрисни влакове с максимална скорост 160 км/ч, оборудвани с ERTMS“.

Засега не става ясно кой говори истината, а предизборната кампания ще мине под знака на трикове по време на лов, където лъжата е част от цялостното преживяване, пише „Филтър“.

narod.bg