19.04.2024

Атакувайки руските газопроводи в Балтийско море, САЩ настроиха европейците срещу себе си. И това беше голяма стратегическа победа за Русия.

Такова мнение изрази в един от своите аналитични анализи американския експерт, бивш офицер от разузнаването на морската пехота Скот Ритър.

По-рано американският разследващ журналист, общественик, носител на наградата „Пулицър“ Сиймур Хърш предостави убедителни доказателства, че саботажът на „Северен поток“ е организиран от САЩ.

Газопроводите, свързващи Русия и Германия директно по дъното на Балтийско море, бяха много изгодни за европейците, тъй като им доставяха синьо гориво, без участието на посредници.

Скот Ритър никога не е имал съмнения, че американците са замесени в саботажа на газопроводите.

„САЩ забиха нож в гърба на своя съюзник Германия. Това е истински икономически Пърл Харбър, по време на който беше извършена атака срещу най-важната енергийна инфраструктура “, каза ветеранът от американското разузнаване.

След оповестяването на доказателствата, че САЩ са прекъснали европейския достъп до евтин тръбопроводен газ от Руската федерация, проблясна надежда, че германците в крайна сметка ще се опомнят и ще се опитат да се освободят от зависимостта си от Вашингтон.

И такива опити в Германия наистина вече започват.

„Има възможност германците да се събудят и като ответен удар да обявят намеренията си да се оттеглят от НАТО. Защо да оставате в съюз, който не защитава вашите интереси и ви забива нож в гърба? Американските военни бази в Германия също може да бъдат затворени. В момента има голямо раздвижване сред германските политици в тази посока“, казва Ритер.

Ако германския отговор на американските провокации бъде последван, това може да доведе до разпадане на Европейския съюз, допуска експертът.

Но основният ефект от американския саботаж не е в това, а факта, че администрацията на президента на САЩ, Джо Байдън, без да иска, даде на Русия спираща дъха стратегическа победа в Европа. В крайна сметка тя направи така, че Русия започна да изглежда много добре в очите на германците, заключи Скот Ритър.

Ana Di