05.05.2024

Бойко Борисов ще направи непростима и фатална политическа грешка, ако Асен Василев остане в правителството с министър-председател Мария Габриел.

“ЧаталджаГейт” е най-наглата схема в последните години за потъпкване на закона и правилата в държавата, обръгнала на схеми и далавери. От всеки ъгъл на луксозната резиденция мирише на гнило от измами.

Асен Василев е влизал и излизал от фирмата, натрупала огромни дългове; съден е в чужбина от съдружници; озадачаваща е декларацията му с една гарсониера и подозрително малка сума в спестявания. Сделката с “кралицата на винетките” Станислава Арнаудова за имота на ул.”Чаталджа”3 е предопределена от услуги към нейната фирма, направени от министерството на финансите и парламента – където пребивават Асен Василев, Виолета и Даниел Лорер. Крещящ конфликт на интереси!

Министерството на финансите се позовава на европейската директива за възможността да се сключват договори за винетките (накратко казано) без процедура по ЗОП. Тогава, защо същото това министерство предлага най-напред да има процедура?! И чак след писмото на частната фирма решението се променя? За да се рекетира частната фирма и да клекне за комисиони ли?! КПКОНПИ да каже. Толкова са прозрачни.

Сметната палата веднага да се произнесе: “Продължаваме промяната” плащала ли е наем, за да използва резиденцията на “Чаталджа”3 за партийна централа? Асен Василев плащал ли е наем на on-off фирмата си, за да се шири на цял етаж? С колко лева е ощетена клетата държава и ще трябва ли да понесе данъкоплатеца поредната измама?

Ако Асен Василев се е сближил отново с Делян Пеевски, който му е плащал хонорари от “Булгартабак”, пък и неговият Спецов изпра комшията си от Дубай през НАП-а: добре, да се оправят, бъдещият председател на ДПС да си отговаря.

Бойко Борисов не бива да припарва до тази комбина, ще бъде зле за него и за партията. Колко сътресения още може да понесе ГЕРБ, колко разочарования ще трябва да преглъщат членовете и симпатизантите?! Компромисите превишиха всяка допустима доза, превръщат се в отровителство и самоубийство.

Ако е прав чичото на Кирил Петков – Георги Ганчев, че племенникът му е в основата на разкритията за “ЧаталджаГейт”, то още повече Бойко Борисов трябва да се вслуша във всички изобличения – да чете ПИК и да чува Делян Добрев. От полза ще му е!

Има случаи, в които нищо не помага – нито кризисен пиар, нито лъскане на имиджа в Америка за 100 000 долара. Единственият изход е оставката. И намесата на прокуратурата.

Не е само Асен Василев. Енергийният министър Румен Радев не си е помръднал пръста да разреши катастрофичния проблем с “Мариците”, със закриването на мощности в Стара Загора, където през лятото на тази година, когато се премахне регулирания пазар на електроенергия, може 12 000 български граждани да останат без работа.

Мария Габриел ми е лично симпатична, заслужава адмирации заради извървеният път от кухните за бедни във Франция, където се е изхранвала като бедна студентка, до еврокомисар на обединена Европа.

Но тя ще бъде лош премиер – объркан и безпомощен. Защото не познава българските драми, интриги, обръчи, конкретни проблеми и няма представа как да ги реши. Наистина – и за нея, и за България, е най-добре, след изборите на 9 юни, да се върне при семейството си в Брюксел и в коловоза на евро-чиновническата кариера.

Бойко Борисов е изправен пред страшно изпитание: той ли ще смачка шарлатаните или те него?

Соня Колтуклиева