03.05.2024

Вчера Лена Бориславова пише СМС – Ще счупим сглобките, каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. „Няма да участвам в сглобките им. Ние нямаме ангажимент към тях (ПП-ДБ – б.р.). Умението да управляваш е да правиш мнозинства. Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отговори на председателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков, който определи като голям проблем използването на плаващи мнозинства от страна на ГЕРБ.

„Мразя такива сравнения – смокинови листове, не харесвам тези сравнения. Ясно им беше предложено да направим коалиция, която гарантира мнозинство и пази демокрацията. Те казаха, че не искат, а искат само ГЕРБ да подкрепи правителството. Назначиха си министри, какво искат – да ни лишат от правото да подкрепим нашия закон? Така работи едноличната власт… Нашите закони са по-добри и събират мнозинства. Трябва да се откажем от тях, за да изберем по-лошите, така ли?

Българският народ искаше редовно правителство. Потиснахме цялото си его, което Кирил Петков и по-скоро Лена Бориславова не могат да направят, защото тя вчера пише есемеси, че ще се счупи сглобката…

Умението да управляваш е да правиш мнозинства, така работи парламентарната република. Президентската република е по-друг начин – назначаваш правителство и си носиш отговорност.

Ние сме много големи за смокинов лист и като ни сложат отпред, не се виждат, но тогава започва да свети отзад. Така че нека да успокоят топката, защото имаме войната и язовира в Украйна, който се изля в Черно море… И стига са назначавали хора – всеки ден нови и нови техни кадри. За областни управители, ами ние сме ги победили два пъти в Благоевград, какво да кажа на хората там“, каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна към Кирил Петков и Христо Иванов с думите, че съдебната система няма да допусне намесата на политици и от днес нататък те трябва да го знаят. ГЕРБ ще подкрепи предложението на Христо Иванов за конституционните промени да са намали числеността на парламентарната квота във ВСС за сметка на съдийската и на прокурорската, каза още Борисов.

Навсякъде върви поголовна чистка със заплахи, с поставени техни хора, дори на цели фамилии искат да им се намери място, постове“. Това призна за първи път лидерът на ГЕРБ за действията на ПП във властта, от които вече са пропищели всички министерства и ведомства.

„Какво на Асен Василев като власт не му е дадено?“, попита Борисов и продължи: „Данъчните служби ли? Ние нямаме нито един човек там. Митниците? Нямаме нито един там, АДФИ, през МВР той има БОП, полиция, жандармерия, гранична, вътрешна сигурност и пак не им стига власт“, посочи Борисов.

„От ПП искат да оставим 60 души дежурни в залата и да гласуват, каквото те кажат. Как да обясним на хората, които са гласували за ГЕРБ, това положение? Навсякъде подменят хора безусловно, върви чистка, с поставяне само на техни хора.

„Надали преди времето ми е било приятно да правя компромиси, за да имаме мнозинство. Ние поехме ангажимент единствено за правителство. Ако правителството е свързано с парламента да се напише коалиционно споразумение. С 63-ма депутати искат да командват 240“, каза още Борисов.

Той е на мнение, че всякакъв друг изход е по-лош. „Според мен тръгнаха добре, говореха добре. Някои техни основни фигури стояха в миманса, а сега се появиха, навсякъде върви чистка, подменят се хора, заплашват“.

„Много сме големи за смокинов лист и като го сложим отпред, не се вижда, обаче почва да ни свети отзад“, пошегува се той.

Източник: БНТ