17.05.2024

Расте недоволството в БСП от  Корнелия Нинова.

Още няколко общински организации на БСП са заявили в свои позиции, че свалят доверието си от председателя на партията Корнелия Нинова и Изпълнителното бюро, а също така настояват за свикване на заседание на 50-ия конгрес до края на годината.

По информация на АФЕРА това са организациите в Дупница, Симеоновград, Стамболово, Бобошево, Никопол и Гулянци. Припомняме, че преди дни позиции със същите искания бяха изразени от общинските организации в Дряново, Трявна, Габрово, Харманли и Кочериново.

Резултатите на БСП от предсрочните избори и желанието на тясното партийно ръководство да налага по недопустим начин едноличните си решения доведоха партията до съкрушителна загуба, да бъде пета политическа сила, се казва в позицията на дупнишките социалисти. Те настояват за свикване на заседание на конгреса още на 10 – 11 декември т. г.

БСП има нужда от ръководство, което да обединява, а не да разделя, посочват социалистите от Дупница. На същото мнение са и съпартийците им от съседната община Бобошево. Общинският съвет на БСП настоява председателят Нинова и другите членове на ръководството да поемат отговорност за резултатите от вота на 2 октомври т. г.

„Въпреки съкрушителната загуба, ръководството на БСП за пореден път неглижира тревогите на социалистите с обещания за „обективен анализ”, оправдава се с „вътрешна опозиция”, „задкулисието”, машинното гласуване, пандемията, служебното правителство и президентската администрация.” Това се казва в позицията на социалистите от хасковската община Стамболово, които смятат, че „за да оцелее, за да се възроди, БСП не бива да бъде ръководена от Корнелия Нинова”.

С мотивите, че цялостното поведение на БСП е довело до отдръпването на избирателите от левицата, отговорност от партийното ръководство и свикване на конгрес през декември искат и от плевенските общини Никопол и Гулянци.

Трийсет и един членове на общинската организация на БСП в Симеоновград са се подписали под позиция от 15 октомври, в която заявяват, че свалят доверието си от Корнелия Нинова. Те обвиняват главно нея за лошите резултати в региона с мотива, че „за пореден път” е пренаредила листата за народни представители в нарушение на Устава на БСП.

Afera.bg