08.05.2024

Вчера видях поредните порции апокалипсис за България, спуснати от двама, които принципно твърдят, че искат да помагат и помагат на България. Полк. Марков и Силва Дончева. И двамата са известни с това, че се опиват от възможността да сеят страх, това го виждам съвсем ясно.

Има такива хора, разбират проблемите, но не могат да изтъкнат светлата им страна, виждат само тъмната и в нея стоят. Аз съм съгласна, че времената са ужасно трудни и многократно съм казвала, че ще станат и още по-трудни. Но защо? Ето това други и споменатите не могат да си обяснят и оттам потъват в гадното. Като ги слушам и чета, през повечето време изпитвам потрес. Понеже основното обвинение, че българите не реагирали, не слушали, не правели нищо, за да спрат сегашните процеси у нас, аз многократно съм бичувала като вредно и опасно с аргументи, пак ще го направя. Защото отново се работи за повишаване на истерията и страха, което пък храни онези, вместо за разяснение и успокоение.

Първо историческият поглед. И за двете световни войни българите са съгласни и подкрепят правителствата, които ги въвличат в тях, ЗАЩОТО И В ДВАТА СЛУЧАЯ СЕ НАДЯВАТ ДА СЕ РЕШИ БЪЛГАРСКИЯ ВЪПРОС, обединение на всички българи в Мизия, Тракия и Македония. Значи българите имат конкретна цел и в двете световни войни. Не я постигат, друга тема е защо. Сега да видим реакцията на тези политически решения. В първата световна се ражда, а във втората световна е в апогея си най-голямата съпротива срещу тези политически решения и управления, които България познава – антифашизмът, антихитлеризмът, социализмът. Това са съпротивителни движения срещу Великите сили, които днес наричаме Колективен Запад.

Сега давам настоящата ситуация. Има ли в България тези съпротивителни сили? Не. Защото умишлено ги унищожиха. Няма ги. След това обяснявам. Нито в първата, нито във втората световна война народите са се борили с това, с което се борят в момента. Сега се борим с глобално чудовище , което беше отглеждано с векове, но влезе в силата си да покори света през последните 50 години. Това е враг, с който обикновените хора не могат да се преборят, защото този враг е от друго естество. Да, този враг роди и Сараево 1914 г., и Хитлер, и Пиночет. Но днес този враг е непобедим със средствата, с които си мислят някои. Борбата с този враг причинява само едно – борещите се губят сила, която отива в чудовището. Колко пъти това трябва да се обясни?

Не се ли вижда, че огромни народи, с колосален ресурс не могат да излъчат съпротива, че да се плюе по българите, че не излъчвали? Освен това не е вярна тезата, че българите не реагират. Това е напълно погрешна обществена постановка и всички, които я разпространяват и хулят и псуват по българите, са по-лоши от лошите. Съпротива има такава, каквато можем да си позволим! Народът никога не е спирал да се съпротивлява. Измамно е усещането, че масовото негласуване е нихилизъм, незаинтересованост, отказ от борба.

Не мога да приема за светъл човек този, който не разбира нито характера на сегашния ни враг, нито борбата с него. Многократно съм обяснявала, че всички народи вървим заедно в коловоз, от който в момента няма измъкване и този коловоз е много тежък период. И на това се дължи липсата на съпротива. Айде да видя как ще си разтвори ръцете полк. Марков, ако върви в коридор, толкова тесен, че стените се опират в рамената му! Трябва да се разбира характера на времената, на историческите процеси, а не да се говорят глупости и страхотии как ще ни ударела кармата, защото сме дали оръжие на Украйна срещу Русия. Честно казано, тази позиция е на махленско ниво от рода – Ще видите вие аз на какво ще ви направя! За пореден път казвам – Долу ръцете и устите от народа български! Който го тормози отвътре, той е същия като тези, които го тормозят в политиката. Накрая ще кажа нещо.

В най-големите държави не мога да изброя повече от по 3 души в публичното им пространство, които да са готови за следващите времена. Морални, чисти и безкористни. По-полека с плашенето и хуленето!

Анастасия Гешева