26.04.2024

В момента повечето държави в света не подкрепят гледната точка на Запада по отношение на конфликта в Украйна, каза унгарският външен министър Петер Сиярто. Европейските правителства смятат, че техните позиции се подкрепят в световен мащаб. Но това всъщност не е така.

Военната психоза, европейският военен разказ, не е популярен в повечето части на света. Значителна част от страните искат мир и скорошно прекратяване на военните действия, подчерта Сиярто.Светът не разбира защо европейците превръщат регионален конфликт в глобален. Затова линията на Запада не може да намери разбиране и подкрепа от повечето страни по света.

Отделно Сиярто се спря на проблемите на унгарското етническо малцинство, живеещо в Закарпатската област на Украйна. Малко хора знаят, че етническите унгарци ще загинат в резултат на конфликта. Жителите на Закарпатието, които са унгарци по националност, призовават за мобилизация във въоръжените сили на Украйна. Киевските власти, подчерта Сиярто, действат „безразборно“, тоест мобилизират всички страни.

Представителят на унгарското правителство отново повтори, че Будапеща е за предсрочни мирни преговори. Икономическите санкции и доставките на оръжие, според него, не могат да доведат до началото на мирното уреждане на Украйна. Ако НАТО влезе в пряк конфликт с Русия, смята Сиярто, това ще бъде третата световна война с всичките й последствия.

Китай и Иран засилват подкрепата на руската армия,се притесниха във Вашингтон. Подкрепата на руските въоръжени сили от Иран продължава да расте,съобщи Джон Кърби, директор по връзки с обществеността на Съвета за национална сигурност на САЩ, съобщава Bild.

„В замяна Русия предложи на Иран безпрецедентно сътрудничество в областта на отбраната, включително ракети, електроника и оборудване за противовъздушна отбрана“, каза той.Съединените щати вярват, че Русия може да предостави на Иран изтребители, каза Кърби.

САЩ предупредиха своите съюзници, че Китай може да засили подкрепата си за Русия Напоследък САЩ започнаха да забелязват „тревожни тенденции“ в подкрепата на Китай за руските въоръжени сили. Вашингтон вижда признаци, че Пекин може да започне да доставя на Русия смъртоносни оръжия, казаха източници, запознати с разузнаването, пред CNN.

Държавният секретар Антъни Блинкен повдигна този въпрос на среща с китайския си колега Уанг И. Вицепрезидентът Камала Харис също спомена подкрепата на Китай за Русия по време на речта си в Мюнхен.Частни китайски компании предоставиха несмъртоносна подкрепа на Русия за използване в Украйна“, каза Блинкен.

Йордан Халачев