02.05.2024

Делян Добрев от ГЕРБ заедно с Делян Пеевски и Йордан Цонев от ДПС на брифинг след извънредна среща в Народното събрание по въпроса за дерогацията

ГЕРБ и ДПС ще се откажат от идеята да прекратят дерогацията за преработка на руски петрол на „Лукойл Нефтохим Бургас“, но само ако компанията изплати над 500 млн. лева данъци на държавата.

Това съобщи съпредседателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски след извънредна среща на депутати в Народното събрание (НС) в понеделник. В брифинга се включиха и депутатите Делян Добрев от ГЕРБ и Йордан Цонев от ДПС.

Новината идва, след като в петък председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова каза, че партията ще внесе решение за отнемане на дерогацията на „Лукойл“ в едноседмичен срок. В събота от ДПС съобщиха, че ще подкрепят това предложение.

В понеделник Пеевски каза, че премиерът Николай Денков е уверил присъстващите на срещата в поетия от „Лукойл“ ангажимент да внесе неплатените данъци, стига дерогацията да се запази.

Ако обещаните пари не се изплатят до една седмица, ГЕРБ и ДПС ще внесат предложението си за незабавна забрана на вноса на руски петрол в България.

„Нека „Лукойл“ да ни чуят ясно в това, да не мислят, че няма да си плащат данъците в България“, добави Пеевски.

България е единствената държава в Европейския съюз (ЕС), която има възможност да внася руски петрол по морски път до 2024 г. по силата на специална дерогация. В останалите страни членки забраната за внос е в сила от края на 2022 г. като част от санкциите срещу Русия, наложени заради военната ѝ агресия в Украйна.

По време на брифинга в понеделник Делян Добрев от ГЕРБ каза, че по данни от август тази година „Лукойл“ е трябвало да плати на държавата 622 млн. лева. По закон тези пари влизат във Фонда за енергийна сигурност, откъдето се връщат на гражданите под формата на компенсации.

По думите на Добрев тези компенсации се равняват на 73 стотинки на всеки литър бензин или дизел от началото на годината досега.

В извънредната среща по въпроса участваха още съпредседателите на групата на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Кирил Петков и Атанас Атанасов, както и финансовият министър Асен Василев.

Пред медии Петков каза, че е постигнато съгласие, че „няма смисъл“ дерогацията да се прекратява след една седмица, защото това може да доведе до „стрес на пазара“.

„Много по-разумно е в този момент да се фокусираме върху това държавата да си събере данъците в максимално бърз срок“, каза Петков.

На въпрос дали решението да се потърсят данъците на „Лукойл“ е взето само заради „заплахата“ на ГЕРБ и ДПС да отменят дерогацията, Петков заяви, че така или иначе плащанията на компанията са били поискани, включително от финансовия министър.

Петков каза още, че изплащането на компенсациите ще се уточни след получаването на парите.

От срещата стана ясно още, че в петък предстои заседание на парламента за отмяна на ветото, което президентът Румен Радев наложи над промените в Закона за енергетиката.

Тези промени предвиждат пълна либерализация на пазара на електроенергия за битовите потребители до 2026 г. и по думите на Петков са необходими, за да бъде получено следващото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост.

В края на юли тази година ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС внесоха в парламента законопроект за пълната забрана за внос на руски петрол в България. Първоначалната идея беше вносът да се прекрати месец след приемане на решението, но накрая депутатите гласуваха забраната да влезе в сила от 1 октомри 2024 г.

Преди това беше прекратена и концесията на „Лукойл“ за пристанище „Росенец“, а държавата си върна контрола върху него.

От началото на 2023 г. досега „Лукойл“ беше глобена два пъти от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради злоупотреба с господстващо положение на пазара на горива. Първата глоба от февруарибеше на стойност 67 млн. лева, а втората от април – 195 млн. лева.

Източник : Свободна европа