18.05.2024

Недялко Недялков

Горчиви думи в края на една напълно пропиляна за отечеството година.

*Управлява ни най-отвратителното правителство в новата история. Правителство, което подмени вота на избирателите, дали гласа си за отделните съставни партии в него.

Правителство с най-нисък рейтинг в последните 30 години, крепено от парламент с най-нисък рейтинг в последните 30 години – 8%.

*Клиенти на „Магнитски“ пипат българската Конституция с мръсните си корупционерски ръчички.

*Властта е компрадорска, функционира в угода на личното его и зависимости на партийните лидери и на едно посолство.

*Полуколонията България вече е цяла колония. Основната й мисия е да въоръжава Украйна и да сее омраза към Русия. Пропагандатори на русофобията са ония, които подаряваха кученца на Путин и му изграждаха тръбите през земята ни.

*Държавата на практика е институционално нелегитимна. Ръководствата на всички регулатори работят далеч извън мандатите си.

Конституционният съд работи без двама съдии.

Висшият съдебен съвет контролира съдебната система и уволнява главния прокурор близо две години след края на мандата си.

Шефът на обществената телевизия управлява година и половина след края на мандата си.

Мандатоносителят Кирил Петков е мандатоносител, след като е фалшифицирал декларацията си за българско гражданство и Конституционния съд го е осъдил за това.

*Сглобката е скрепена с кръвта на своя инженер Алексей Петров, с цената на бомбен атентат срещу бившия главен прокурор и взимането на главата му. Мистериозно амнистиран е основният опонент на управляващите Васил Божков. Никой не разследва ефективно всички тези безпрецедентни публични престъпления.

Като рекапитулация всички от сглобката са изпрани.

Прекратени са делата срещу Кирил Петков за фалшивата декларация и срещу Бойко Борисов за чекмеджетата и Барселона. Прокуратурата е легитимирана като подразделение на партийните централи.

*Данъците се вдигат, цените галопират главоломно, сметките са непосилни, за първи път няма коледни бонуси за пенсионерите, които допълнително са натоварени с рекета на електронните рецепти. По аптеките и пред кабинетите на джипитата цари хаос. Болните масово пътуват до Турция, за да си купят евтини лекарства.

*Българската култура влиза в новата година с най-ниския бюджет в историята си. В резултат – рехави протести на стотина артисти, незабелязани почти от казионните медии.

*Думи на годината са „сглобка“ и „Галя от посолството“. Не просто думи, а вече нарицателни за една похитена публична среда, за една окупирана територия, която е само спомен за някогашната горда национална държава.

*Най-горчивият извод: на повечето хора сякаш не им пука за всичко това, не съзират проблем, нехаят, изпаднали са във вътрешна емиграция или протестират анонимно и виртуално в социалните мрежи.

Властва цензура по оруеловски, а по-страшна от нея е само автоцензурата, която сами си поставяме, за да не бъдем остракирани, стигматизирани, да не останем без работа и обществен престиж, обявени за врагове на прогреса, евроатлантизма – путинисти, консерви, копейки…

*Отива си годината на голямото лицемерие, на напълно изкористените илюзии за промяна. Дали е утеха, че няма дъно, което не сме издълбали и че историческата логика предполага да се оттласнем нагоре?

Но как да се случи при тоя масов конформизъм, при отказа от дори елементарна жертва в полза на народното благо?

Недялко Недялков