29.03.2024

Странни са както помпозното, предълго и усукано заглавие „Ганьо никога няма да може да разбере смисъла на погребалната церемония, която се извършва в момента в Лондон“, така и подтикът, задвижил перото на Иво Сиромахов да драсне поучителния текст, който следва подир заглавието.

Смисълът на въпросната погребална церемония е окултен, както всичко, свързано с британския елит – и естествено не се разбира не само от българина, но и от повечето граждани на страните в света – но какво е осъдителното тук? Хората живеят със собствените си грижи и не могат да се захлупят по очи и да хълцат цяла седмица поради кончината на Елизабет Втора – в това също не виждам нищо грозно и безчовечно.

Или ти, Иво, искаш в България да се организират масови поплаци и да потекат реки от сълзи като при погребенията на Мао Дзедун и Ким Ир Сен например? Да, но за Мао ревяха китайците, а за Ким корейците – при това знаеха, че който не реве достатъчно високо – майка му жална. Нека за Елизабет Втора реват главно англичаните ( за ирландците не съм сигурна ). Защо не ги оставим да се наплачат, а трябва непременно и ние да пригласяме – да се напъваме и да вием, така че да ни чуят от
2 500 км? Защо е нужен такъв цирк? Потърпи – когато дойде редът на Баце, тогава ще покажем на света какво значи рев! Това, английското – ще изглежда като мяукане пред нашите гръмовни вопли! Но ще се надяваме и европейците да ни подкрепят, изцеждайки някоя гореща сълзица за Вожда.

Всъщност, Иво, ти за какво се гневиш? Каква е възвишената ти идея, която не допуска туршии в орбитата си? Защо размахваш пръст на лютеницата?

„Ганьо няма уважение към историята.
Няма уважение към смъртта.
Нито към живота.

Ганьо никога няма да бъде част от света.“

Най-напред кого смяташ за Ганьо? Измъчения от недоимък беден българин? Така нареченият „обикновен човек“ – спрямо когото ти вероятно си някакъв столичен и интелектуален елит? Да, той е сиромах, а ти само се казваш Сиромахов – можеш да си позволиш да му подмяташ шегички за „опиканата ограда“. Но „Бай Ганьо“ е сътворен от гениалния Алеко не като образ на „обикновения“ или на „бедния българин“, а на търгаша, на невежата, забогатял от алъш-вериш, помислил се за европеец и неистово драпащ за власт. Негови помощници са безчестният адвокат и лумпенът- слуга – Хаирсъзинът, използван за „мокри поръчки“. Бай Ганьо има някои национални характеристики, но той е представител на определена социална среда – на овластяващата се, безскрупулна компрадорска класа, вече оформила се в годините след Освобождението. Тя унищожава възрожденските ценности, тя заема мястото на заслужилите национални дейци в управлението на държавата. Псевдоинтелигенция, псевдодемокрация, псевдобългарщина, партизанщина и кръвнишка борба за кокала.

Разпознаваш ли днес тоя мрачен образ? Той се идентифицира най-вече с ГЕРБ и с вожда му Баце Бойко. Неслучайно гърците, публикувайки преди две-три години ново издание на „Бай Ганьо“ ( с умисъл, разбира се!) бяха изтипосали като най-ярка илюстрация на корицата Бойко Борисов с мустак, калпак и дисаги пред Парламента. Бяха улучили в десятката – Бай Ганьо и Буци са близнаци!

Но байганьовска е цялата днешна „политическа класа“ – леви и десни, евроатлантици и бесепари, цялата продажна измет. Христо Иванов и свитата му от комедианти, станали милионери от антибългарски „грантове“, Киро Канадеца и Асен Гея с „харвардските дипломи“ и циганските лъжи – всички, всички без изключение! И цялата тая пасмина си съдира дирника за власт – тя би била обществен аутсайдер, ако не е на власт, защото е убийствено некадърна. Тя е вярна на завета на своя предтеча Бай Ганьо, че във властта „ИМА КЕЛЕПИР!“ Това е властта и държавата за тия продажни твари – келепир!

Бай Ганьо ненаситно плюска, Бай Ганьо живее в дворци и купува острови, Бай Ганьо е натрупал кинти в швейцарски сметки за сто свои поколения напред – до края на света. Бай Ганьо завладя и уби България, а ти си седнал да ме убеждаваш, че Бай Ганьо бил тоя клетник, който се чуди как да плати сметките за „спареното си апартаментче“! На светлинни години си от истината. Чудя се какви скечове си писал, никога не съм ги гледала.

И недей да се кахъриш – тъкмо Бай Ганьо – нашият „политически и бизнес елит“, най-горко плаче за английската кралица. Показно. С крокодилски сълзи, каквито са всички официални сълзи – точно такива, каквито ги искаш ти. Бай Ганьо вече една неделя циври, та се къса – и знаеш ли защо? За да се тупа в гърдите какъв е европеец ( „но не дотам“!) и британофил! За да покаже, че при всеки повод ще коленичи в нозете на господарите си! И за да отклонява вниманието на драгия зрител с чужди, лъскави церемонии и потресаващи трагедии, иначе той би се съсредоточил върху собствените си неволи – виновник за които е ревливият Ганьо!

„Смешен плач!“ се е провикнал великият Ботев!

А още по-смешни са поканите за плач, натрапването, принуждаването към крокодилски плач! Пък който иска да плаче – тежко му нима ще кажа! – но ние имаме достатъчно свои причини за плач. И нека те се превърнат в бушуваща ярост! Само така ще изгоним ганьовците от управлението.

Живяла съм почти двайсет години в Западна Европа и съм срещала множество европейски ганьовци – тях ги има във всяка нация – не са само наш тумор. Във всяка стока има мърша. Българинът – скромният българин – е много по-умен, по-чувствителен и по-морален не само от „средния европеец“, а и от образованите слоеве на Запад. Нямал уважение към историята? Писала съм и друг път – никъде, в страните, в които съм била, не съм срещала такъв интерес към историята, както у нас. Непочтено е да обвиняваме народа си в липса на уважение към живота и смъртта. Ти влизал ли си в западноевропейски старчески дом, където децата – почти задължително – захвърлят родителите си като празни опаковки?

Да, богатият, арогантен простак, който се разпищоли безнаказано в България, опорочи със своето морално зловоние и обикновените хора. Но този упадък се изразява в други социални реакции, а не в логичното и нормално равнодушие „към погребалната церемония в Лондон“. Този упадък ще бъде преодолян, защото световните събития водят към коренна промяна на днешните фалшиви ценности. И българинът, който винаги е бил „част от света“, ще влезе отново в ролята си на духовен водач на другите народи – каквато е неговата изначална мисия. Колкото и да не ти се вярва в момента.

Милена Върбанова