19.04.2024

ДИРЕКТОРЪТ НА “НАЦИОНАЛНА СПОРТНА БАЗА” ПОТВЪРДИ МОИТЕ РАЗСЛЕДВАНИЯ ПО СКАНДАЛНИЯ ДОГОВОР ЗА СОФТУЕР. ДАДЕНИ СА МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ ОТ НОРМАЛНОТО. ИЗЧЕЗНАЛИ СА ДОКУМЕНТИ, ПРИЯТЕЛЯТ НА РАДОСТИН ВАСИЛЕВ ГИ КРИЕ. ЕДИН МИЛИОН Е ПРЕВЕДЕН С ПЛАТЕЖНО, ПОПЪЛНЕНО НА РЪКА.

Договорът за софтуер и лицензи към него между “Национална спортна база” ЕАД и “Софтуер груп БГ” се превърна в най-големия скандал след края на управлението на кабинета “Петков”. Служебният министър Весела Лечева обяви продукта за скъп и ненужен. Бившият спортен министър Радостин Василев пък се изрепчи,че се гордее с тази сделка. Така ли?! И защо?

Ето как моите разследвания за скандалния договор получиха потвърждение.

Светослав Русинов, изпълнителен директор на “Национална спортна база”, в интервю за спортния журналист Георги Банов , вчера казва: “Подадени са сигнали до ГДНП и СРП относно действията на бившето ръководство в лицето на изпълнителния директор Венцислав Петков, неговия заместник Людмил Лазаров и председателя на съвета на директорите Владислав Божиков.”

Светослав Русинов обяснява: “изпратихме запитване до “Информационно обслужване” АД, който е лидер в тази област. Отговорът е категоричен: “При съпоставяне на обхвата и стойността на договорите установихме, че общата стойност на проекта, изпълняван в АМС, е значително по-ниска (при многократно по-голям обхват, брой лицензи и по-дълъг период на поддръжка) от стойността на договорите, сключени от “Национална спортна база” ЕАД”. При това положение няма какво да се добави.”

Ето какво показа моето проучване.

На 1 август 2022 г. , часове преди последния работен ден на кабинета “Петков”, изпълнителният директор на НСБ ЕАД Венцислав Петков и Калин Радев, изпълнителен директор на “Софтуер Груп БГ” АД, подписват 2 договора:

Договор # 22-515-1/1 за: предоставяне на услуги по внедряване на SAP ERP система; SAP системи за управление на недвижими имоти и активи, интеграционна платформа, система за бизнес анализ и платформа за управление на процеси, базирани в облачна среда – на стойност 1 179 835 лева, без ДДС. �Възложителят трябва да извърши плащанията по договора на две вноски: 630 216 лева, без ДДС, и 549 619 лева, без ДДС, в срок от 5 дни по сметка на Изпълнителя в “УниКредит Булбанк” АД.

Договор #22-515-1/2 за: осигуряване на лицензи на SAP, на стойност 275 665 лева, без ДДС.

Плащане по договора на стойност 1 087 057 лева, е извършено на 4 август 2022 г. , в банков клон, с попълнено на ръка платежно нареждане.

Важно е да се знае! Разплащанията на министерствата и държавните дружества става през системата СЕБРА, която се наблюдава пряко от Министерството на финансите. На 4 август, вече от 2 дни, е на власт служебният кабинет на президента Радев, т.е. заобиколен е контрола на служебния финансов министър Росица Велкова.

На 1.08.2022 г. от НСБ ЕАД са издадени 2 фактури със срок на плащане 6.08.2022 г. на стойност 330 798 лева и на стойност 756 259,20 лева.

Как са омешани двама министри от кабинета “Петков”? Инвестиционният фонд “БрайтКап венчърс”, създаден през 2018 г. от Даниел Лорер, Георги Митов, Елина Халачева и Диана Стефанова, влага в “Софтуер Груп БГ” АД 2 650 000 евро, пише вестник “Капитал”.

Даниел Лорер, министър на иновациите и растежа от ПП ПП, и Радостин Василев, министър на младежта и спорта от ИТН, бяха колеги в кабинета “Петков”. След отцепването си от “Има такъв народ”, Радостин Василев стана депутат от “Продължаваме промяната”, така че в 48-я парламент с Даниел Лорер са в една парламентарна група.

Според служебния министър Весела Лечева, “Национална спортна база” разполага с достатъчно добра компютърна система и няма нужда да се дават толкова много пари за ненужен софтуер. Според бившия министър Радостин Василев:”това със софтуерния продукт е едно от най-големите достойнства на ръководството на НСБ. Аз ги поздравявам, това беше част от коалиционното споразумение за управление.” Разбира се, това не е истина – в коалиционното споразумение между ИТН и ПП няма точка за купуване на софтуер.

Кой кой е в тази разправия за милиони?

Радостин Василев и Венцислав Петков са приятели от деца, и двамата са отраснали в Плевен – снимали са се в ресторанти, на плажни партита, заедно са на екскурзия в Барселона, на гуляй в бар “Мамалука” на Халкидики, при нахлуването в ресторант “101”, по което се води прокурорска проверка на СГП и разследване на КПКОНПИ.

След като Виктория Василева, организационен секретар на ИТН, монтира Радостин Василев начело на листата на ИТН в Плевен, за трите вота през 2021 г., той слага на избираемо място Венцислав Петков, а по-късно, вече като спортен министър, назначава приятеля си за изпълнителен директор на “Национална спортна база”. Венцислав Петков се отблагодарява на Виктория Василева като назначава съпруга й Иван Бадатлиев за озвучител в националния стадион “Васил Левски”. На 24 август министър Весела Лечева уволнява Венцислав Петков, който е бил чирак по лепене на мокети в плевенски хотели и е завършил Лесотехническия университет. Той е

декларирал наличието на 520 000 лева в брой в декларацията си пред КП КОНПИ, но произходът им не е проверяван.

Светослав Русинов обяснява: “До момента не е намерен и един протокол от заседание на съвета на директорите. Г-н Радостин Василев заяви в парламента, че г-н Венцислав Петков ще ги предостави с нотариална покана. За мен обаче, след като са напуснали дружеството, най-вероятно са компрометирани от юридическа гледна точка.”

Как изобщо е възможно държавен служител да изнесе от държавна фирма документи и да отказва да ги предостави? Това не може да е законно!

След моите публикации през септември 2022 г., стана ясно, че частната фирма сама е поискала договорът да бъде разтрогнат и парите – върнати. В разговора ми с Калин Радев, изпълнителен директор на “Софтуер груп БГ”, на 30 септември, в който той непрекъснато се позоваваше на “конфиденциалността при сключването на договори”, така и не ми беше отговорено: защо фирмата се отказва от договора, ако всичко е редно и законно? Защо “Национална спортна база” не е закупила продуктите на SAP директно от SAP, която има голям офис в София? Защо е използван посредник?

Надявам се ГДНП и прокуратурата да си свършат работата бързо и ефективно. Не бива да се неглижира: кой, как и в чия полза е искал да похарчи близо 2 милиона лева държавни пари.

Соня Колтуклиева