04.05.2024
Николай Марков

Николай Марков

Ако поразсъждаваме малко рекета е акт, който в България е официална държавна политика.

Така е от 80 години, близо век ще направим скоро. По този начин стоят нещата. Казвам го със съжаление. Едно време го е правила пак ДЪРЖАВАТА, говоря за ония времена от които уж избягахме. Нека не забравяме, че хората които движат тези процеси са хора от онова време.

И Бойко Борисов е човек от онова време и Ахмет Доган, чийто говорител е Пеевски или представително лице или шеф на протокола, или държавен протокол – вече не знам , но при всички случаи не е основния играч на сцената.

И двамата човека, които разиграват Държавата са с принадлежност към държавна сигурност. И двамата са учили от ония времена как се правят тия неща. И потоците ги знаят и инициализирания държавен рекет, както вие го наричате.

А всъщност става въпрос за ВЗЯТКИ – така ги наричат в една приятелска НАМ държава.

Единственото нещо което г-н Божков не призна е, че хазарта не е неговия бизнес. Хазарта е държавен бизнес и той е назначен да го представлява този бизнес. По същия начин е структурирано всичко, което е стратегически бизнес в България.

В Лукойл, нещата не стоят по различно, защото ако видите разпределението на печалбите пък и на всички неща които вървят около този бизнес, ще видите че държавата взима около 60 % процента от този бизнес. Тя е негласен и невидим съдружник в този бизнес. Говоря държавата България. Само през преките акцизи влизат около 40 %. Директно, а останалите пари до над 50 % също е държавна политика да се провежда през тези средства.

Така че когато говорим за чуждата компания или Руската компания Лукойл, ако тя е такава нека да имаме предвид че става въпрос за бизнес стратегически от който имат интерес минимум две страни от която едната е Република България – официално. Така, че ако го гледате в контекста на този стратегически бизнес би трябвало нещата да се виждат по друг начин, отколкото да ги тълкуваме като частно правен интерес.

Всъщност Лукойл е изпълнило задължението си, което има да изпълни или поне е имало намерение да изпълни във вида в който се е изпълнявало и до сега.

Делян Добрев е бил част от този проект, много дълги години и доколкото си спомням поради това има някаква санкция. Той е наясно с взятките, които са уредени и като правителствена политика и като държавна политика (вече другата част за която говорим).

В общи линии и господин Доган и г-н Борисов са наясно с тези неща , те участват в тези процеси и знаят до стотинка колко са ощетени, ако приемем, че те управляват държавата.

Явно е че тук се намесва някой друг, който иска да прибере тези пари, а стават нервни, другите негови коалиционни партньори когато един от тях или двама са изключени по някакъв начин от онова разпределение, което е вървяло и до сега.

Приемете че ДЕРОГАЦИЯТА е един смокинов лист, който прикрива една престъпна същност на така наречената сглобка. В по-широкия смисъл това е регулиран процес от много много дълги години. Дори в Комунистическа България пак по същия начин са стояли нещата. Само че по друг начин са се уреждали въпросите.

НИКОЛАЙ МАРКОВ