19.04.2024

Обиколката на Зеленски в Западна Европа излезе политическа клоунада, в която смешници излязоха самите й участници.

Да вземем госта. Той поиска мощни „оръжия за мир“, за да се прекратяла войната, която Русия започнала. Посещението му в Брюксел съвпадна с публикуването на втората статия на украинския му опонент Виктор Медведчук в руски медии, след като той бе пуснат от плен в Киев. Отначало Зеленски имаше подкрепата на народа, когато „на изборите разгроми президента на войната Порошенко“, пише Медведчук. Но после се отметна от обещанието да донесе мир в Донбас и се прегърна с украинските неонацисти, които точеха ножове да извършат етническа чистка срещу руското население държавата си.

Вече знаем, че Зеленски е подготвял война в Донбас в нарушение на Минските споразумения, знаем също, че е правил това, защото се бе превърнал в кукла на конци на американската русофобия и европейските й слуги. Доказателство, че е станал марионетка на чужд конфликт и сили, е и призивът му за мощните оръжия от покровителите му. Да се чуди човек защо се ежи на Русия, щом няма оръжия. Зеленски обаче не мисли така. Неслучайно Медведчук пише, че той „предаде страната си на бойното поле и се надява да спечели. Ще спечели той лично, а страната вече е загубила“.

В речта си пред Европарламента гостът парадираше, че „само нашата победа ще гарантира европейските ценности“. Знаете ли обаче какво още гарантира „нашата победа“ – забрана на партии и политическа диктатура, етническа омраза, корупция, с която Украйна е прословута, репресии срещу неудобни личности, бизнесмени и обикновени люде.

Смешници обаче се оказаха и домакините. Те бурно аплодираха речта му в Европарламента, в изявления и срещи се клеха как ще стоят докрай с Украйна. Домакините изпаднаха в положението на глупави клоуни, защото всъщност аплодираха отрицанието на европейските ценности – на етническия мир в Украйна, на добросъседството й с Русия, на диалога и на благоденствието, което Украйна няма как да получи, след като се остави да бъде купена от ЕС и САЩ с дългове, включително и за оръжия.

Юри Михалков

дума