18.05.2024

Какво накратко казах в телефонен разговор с Катя Илиева, водеща на Студио Хъ по телевизия 7/8.

Честно да ви призная, Катя, драги зрители, не очаквах това видео от срещата на Кирил Петков и Спас Русев да предизвика такава светкавична реакция и такъв гръмотевичен ефект в социалните мрежи. Да, слугинските национални телевизии мълчат, но ври-и-кипи дори в парламента. Вчера в партийния дом, депутати от всички парламентарни групи ме поздравяваха и казваха общо взето едно и също: това е чудовищен сканда! Защо, попитах. Та аз имам видео-схватки с Кирил Петков и Асен Василев от две години, гонила съм ги по улици, подлези и летища.

Да, отговори ми един кмет от ГЕРБ – но за първи път хващаш Кирил Петков на среща с изключително скандален и дискредитиран бизнесмен – започнал като шофьор в УБО, шофьор на Стоян Марков, минал през Агенцията за чуждестранна помощ в най-гладните години за България, стигнал до живота на мултимилионерите в английската столица.

Да, наистина е това! На Кирил Петков плюнки му хвърчаха от устата, докато нареждаше екзалтирано: “Прозрачност! Никаква толеранция към корупцията! Край на задкулисието”. И какво излезе сега – среща на четири очи с един лобист, който е обслужвал като авангард и комисионер всички власти и всички най-силни във властта.

Днес установих една интересна въртележка. Във фирмата “Чериът мотърс”, представена преди време от Хирданка Фандъкова като партньор за доставка на електро-автобуси за столицата, изпълнителен директор е Евгени Русев, синът на Спас Русев – а съдружници са: Внимание! Адвокатите от кантората “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков”, където работи майката на Никола Минчев, бивш председател на парламента, сегашен заместник-председател на парламента, бъдещ водач на евролистата на ППДБ. В тази кантора работеше и Лена Бориславова, която уреди за “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” договор с Българската банка за развитие, след онази ранно-утринна среща, в Airbnb квартира, през юли 2021 година, с Кирил Петков, когато той беше служебен министър на икономиката. А пък по-късно, докато заедно управляваха държавата, на фамозната кантора договори поднесоха министрите Радостин Василев и Николай Денков.

А?! Как ви се вижда тази чудно хубава картинка?!

Днес разговарях с бивши съдружници на Спас Русев. Обясниха ми, че Спас Русев, след скандала с неговата яхта – помните ли: на която бяха снимани финансовият министър Милен Велчев, Мирослав Севлиевски, министър на енергетиката, Пепи Амигоса, също така някакви хора, обвинявани за пране на пари … заради който скандал подаде оставка тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов, но премиерът Сакскобурготски го върна – та оттогава милионерът от Лондон не е засичан с политици, всичко се прави тайно. И изведнъж …баммм! Хванах ги неподготвени в лоби-бара на 5-звезден столичен хотел. Рядко съм виждала толкова изненадани до ужас хора. Веднага скочиха и тръгнаха в различни посоки.

Въпросът е: за какво са се договаряли Кирил Петков и Спас Русев. Според информацията, която имам досега, за препродажбата на Нова телевизия.

А пък днес засякох Лена Бориславова, с количка с бебето Деа, на ул.”Шести септември”… докато я преследвах с въпроси, тя влезе в популярно заведение в центъра на София, близо до новия партиен офис на “Продължаваме промяната” на бул.”Цар Освободител” 12. Висок гологлав мъж помогна на младата майка да свали количката на приземния етаж на ресторанта и седна на масата с нея. По-късно към двамата се присъединиха Мирослав Иванов и Даниел Лорер.

Ето какъв смс получих от известен политик, чието име ще запазя в тайна: “Колтуклиева, вчера хващаш Киро със Спас Русев (близък до Пеевски, с експозиция към ББР посредством Булсатком), днес хващаш Лена с Цанко Арабаджиев, изпълнителният директор на ББР (който на Лена й осигури договора за адвокатски услуги на “Джингов, Гугински, Кючуков и Величков” с банката за 14000 лева на месец).

Това са грандиозни удари и страшни разкрития! Съзнаваш ли?!”

Договорът е сключен от управата на ББР на 1 юли 2021 година, като подписалите са Владимир Георгиев и Цанко Арабаджиев. Контрактът с адвокатско дружество „Джингов, Гугински, Кючуков и Величков“ е за месечно възнаграждение от 13 690 лв. без ДДС. Прокуратурата започна разследване, което още не е приключило, заради обстоятелството, че двамата директори на банката не са имали право да подпишат договора.

Всички видеа и публикации важите зрители могат да видят в Информационна агенция ПИК. Скоро ще прочетете разследванията: защо се срещнаха вчера Кирил Петков и Спас Русев.

Соня Колтуклиева