02.05.2024

Свиленски пострада при оградите на Паметника на Съветската армия, БСП блокира Орлов мост

Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски пострада при опит да премине загражденията, издигнати около паметника на Съветската армия в София.

При инцидента Свиленски е бил в компанията на няколко народни представители от различни партии, разказа той.

По думите му служител на областната администрация е съборил ограда върху него, която срязала ръката му. Свиленски ще заведе частен иск срещу служителя на областната управа, който заемал поста директор на дирекция, информира БНТ.

„Служител, засилвайки се от 3-4 метра, в присъствието на полицията, на звеното за безопасност на Столична община, се хвърли върху оградата, която се стовари около мен. Нарани ми ръката, не е сериозна травмата – лека телесна повреда.

Извадил съм медицинско, уведомил съм полицията и оттук нататък този човек ще си понесе отговорностите. Травмата е на няколко милиметра от сухожилие, можеше да остана инвалид за цял живот.

По-тежък е проблемът как може един държавен служител да постъпва по този начин в центъра на София – да се хвърля като лумпен! Ето такъв човек работи в областната управа, доколкото разбирам – директор на дирекция“, разказа Свиленски.

„Сутринта, преди около два часа стана, бяхме зад загражденията, искахме да влезем, при което представител на Областна управа започна да блъска господин Свиленски и прищипа ръката му между тези заградителни съоръжения.

В момента той отиде до болницата за снимка. Оказаха му от полицията първа помощ, подаде и жалба в Първо районно, което е пълно безобразие от страна на областната администрация.

Какво е това, което се случва в момента? Ние сме в някакъв неофашистки режим ли или в какво се намираме?“, каза Борислав Гуцанов, придружавал Свиленски по време на инцидента.

Рано тази сутрин започна демонтаж на част от скулптурите на монумента. Дейностите по премахването им се охраняват от полицията.

Демонтирането на скулптурите провокира гневната реакция на БСП, „Възраждане“ и „Левицата“.

изт:БТА