06.05.2024

Attorney Laurent-Franck Lienard is a lawyer at the Court of Appeal of Paris, specializing in self-defense, in defense of law enforcement (police, gendarmerie, customs, prison administration and others) on February 19, 2019, Paris, France, Photo of David Niviere / ABACAPRESS.COM | 672412_008 PARIS France

Гледах по BFMTV великолепното участие на метр Лоран-Франк Лиенар, адвокатът на полицая, простлелял 17-годишния алжирец. Аргументите на защитника на представителя на реда, бяха железни и мъдро поднесени, въпреки че в студиото го атакуваха либералчета, за които словото „закон“, е празен звук.

– Полицаят е длъжен да спре нарушителя – заяви адвокатът като подчерта, че 17-годишният Нахел не е притежавал разрешително за управление на автомобил, но затова пък има дълъг списък от нарушения, включително и през фаталния ден. – Ако Нахел бе помел с мерцедеса си някое семейство, полицаят щеше да е отговорен, че не го е спрял и не е предотвратил тежък инцидент.

– Защо са тези бунтове – запита Лиенар. – Искат справедливост? Та нали клиентът ми е в ареста. Какво искат – ешафод на площада?

Той изтъкна безупречната служба на полицая и факта, че при такова пълно пренебрежение към силите на реда, постоянни обвинения и умишлени наясноти в правилника при какви условия полицията може да използва оръжие, служителите й са демотивирани да работят и да се излагат всеки ден на опасности. Сподели, че както семейството на полицая, така той самият – адвокатът, са прицел на жестоки заплахи – в „правовата държава“ Франция.

На интервюто с майката на Нахел, в което тя с плач обвинява полицая, защото, според нея, е превишил правата си и е убил дете ( това интервю постоянно се върти, за да разпалва мъст ), метр Лиенар реагира като юрист, а не като лицемер:

– Родителите са длъжни да възпитават своите деца в законност.

Адвокатът коментира и прословутото аудио, което мнозина смятат за фалшификат и което е „главният коз“ срещу клиента на Лиенар. В него полицаите ( те са двама ) уж говорят на Нахел, чиято кола са догонили: „ще ти пусна куршум в главата“. Аудиото придружава видеозапис. Колата е спряла за 30 сек., след което Нахел – непълнолетен, но закоравял рецидивист, свикнал да не се подчинява на полицията, рязко натиска газта и униформените, наведени над стъклото откъм водача, едва запазват равновесие. Дулото на пистолета на единия полицай – клиентът на Лиенар – наведено до този момент надолу, към краката на нарушителя, се измества. В същия миг прозвучава изстрелът, но полицаите не разбират, че шофьорът е смъртно ранен в гърдите ( това изобщо не се вижда ). Яхват моторите си и политат подир колата. Малко по-нататък тя катастрофира и спира.

Това е инцидентът, който взриви „Хексагона“.

Уведомен за „спонтанните бунтове“, които избухват веднага, като по поръчка, Макрон заявява – за действията на полицая: „Това е необяснимо, неизвинимо!“ Министрите му като папагали повтарят тия думи. Макрон и неговото правителство предварително и в разрез със всички закони в правовата държава, скандално са осъдили полицая, който бди над безопасността на парижани.

– А къде е презумпцията за невиновност до доказване на противното? – пита адвокатът. – Не е работа на президента да осъжда. Това е работа единствено на съда.

Ето как Макрон се изправя срещу държавните институции, чийто гарант и защитник трябва да бъде. Ето как насъсква към безредици, с които уж се бори. Вдига 45 хиляди полицаи срещу бунтове, които сам насърчава – престъпна двойна игра. Но кой е Макрон? Довереник на Ротшилд и племенник на Жак Атали.

А май имаше и любовник арабин. Спомняте ли си тая история?

Милена Върбанова