18.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Започвам с извинението, че не съм икономист. Затова ще коментирам непрофесионално някои въпроси, които са ми направили впечатление относно българската икономика:

1. Голямата част от по-рано действащите и големи български предприятия са закрити, а тези, които са останали, не са се разширили, а са намалили дейността си. Съответно и наемат по-малко работници.

2. Намаляват професионалистите, най-вече от технически специалности. В сферата на фантастиката е да намериш бързо добър хладилен техник или ел. техник. Обущарите намаляват все повече. Няма багеристи, заварчици, работници, обучени да работят в по-специфични производства. Всяко училище вече е с някаква измислена специалност като мениджъри на водопади, бизнес администратори и прочие чудесии. В края на краищата се оказваме с продавачки с по две безсмислени висши образования и недостиг на хладилни техници. Бизнесът е изправен пред недостиг на обучени кадри. Свободни места има, но обучени да ги заемат – няма. Стига се до внос на кадри от трети държави. Липсват и добри инженери и строители.

3. Работодателите в голямата си част са хора без висше образование, често натрупали първоначален капитал в сенчестата икономика /а някои и продължават да си стоят там/. Когато си получил куфарче с пари, трудно разбираш процесите в работата и съответно броят на фалиралите търговци е голям. Голям е броят и на хората, откриващи свои фирми, които дори не осъзнават колко ще им струва и какви документи и процедури трябва да подсигурят. Някои си мислят, че внасят два лева капитал и започват да работят. Да, ама не.

4. Производителност на труда. В България рядко се правят нововъведения в производството, рядко се произвеждат или внасят нови машини, които да улеснят и направят по-евтино производството. Пример – едно е да копаеш с багер и друго – с лопата. Това съответно води до обща ниска производителност на труда.

5. Ниско заплащане. Проблемът при проблем № 3 е, че смятат, че да си купят нова кола е приоритет пред това да дадат добра заплата на човек, който е обучен и добре работещ професионалист. В резултат на това, добрите професионалисти или отиват да работят в чужбина, или при работодатели, които плащат добре. Факт е, че когато си отличен професионалист, ти избираш къде да работиш.

6. Безсмислен труд на администрацията. Всяко нещо, водещо до произвеждане на стоки или услуги, е обвързано като пате в кълчища в безкрайни административни процедури, губещи времето и на администрацията и на бизнеса. Време, което може да се използва за нещо полезно, се пропилява в безсмислени книжа.

7. Абсурдната корупция. Да, България не е корумпирана държава, защото чисто принципно, държава не може да се корумпира. Корумпират се хората, най-вече във властта и администрацията. В България основен проблем в тази насока е, че повечето българи не искат да се премахне корупцията, а да участват в нея.

Изброените от мен проблеми смятам, че трябва да бъдат решени, защото с времето само се задълбочават, ведно със съответните икономически последици от това. Не можем да очакваме европейски заплати при тези проблеми. Още по-голям проблем е това, че тези проблеми трябва да бъдат решени от депутатите и правителството, а там по принцип отиват хора, които трудно биха се оправили сами с работа извън политиката. § 22.

И продължаваме да се въртим като луди хамстери във въртележката…..

Елена Гунчева-Гривова