28.04.2024

Защо трябва да бягаме от Еврозоната,като „Дявол от тамян“?

Изключително нагло: Правителство в оставка одобри скандалния закон за БНБ, който ще набута България в еврозоната!

Валутната политика на еврозоната е рецепта за икономически упадък.Ако приеме еврото, България ще влезе в клуб на слаба валута,обясни германският икономист проф. Томас Майер в сп. Business Global в интервю на Цветелина Соколова.

Еврозоната наруши собствените си правила,да приеме Хърватия във валутния съюз с толкова противоречива оценка на критериите за членство.Желанието им да вкарат и България в тресавището е колосално и са готови да газят собствените си правила и закони.

Преди повече от година германския „Ди Велт“ даде една странна идея: ако еврото продължи да се обезценява, Германия да въведе българския лев,писа тогава и Дойче веле.Основателят на Изследователския институт „Флосбах фон Щорх“ Томас Майер,постави проблема- еврото,което губи спрямо долара. „За носталгиците по германската марка като мен това е успокояваща мисъл“, пише Томас Майер. Авторът разсъждава и върху интересна хипотеза – ако качеството на еврото продължи бързо да се влошава, Германия би могла да въведе българския лев. „Кой знае, може би и българите ще се осмелят да се откажат от фиксирания валутен курс към еврото заедно с нас“, разсъждава Майер. Според него при един такъв сценарий левът ще поскъпне спрямо еврото и инфлацията ще спадне. „Тогава може би ще се споразумеем наследникът на лева да се казва просто „марка“, писа в заключение авторът.

Еврозоната изпадна в рецесия в средата на 2023 г. Към проблемите на Европа се прибавят и забавянето на растежа в САЩ.

Лъжат ни! Това е криза от която Европа е почти невъзможно да се измъкне.Основните ни търговски партньори са в Европейския съюз, Еврозоната е в рецесия, Германия е на минус.Брикс,Китай,Русия,Индия вървят напред. БРИКС изпревари Г7!

В Еврозоната дългът на отделни държави се гарантира от всички членове на еврозоната.Италия, Гърция, Испания,Франция са изправени пред висок дълг и надвисващи фалити.

Европа не успя да докаже,че е единен субект и да оправдае смисъла на интеграционния си проект.Отново изпаднахме в ситуация националните правителства сами да се справят с глобални кризи, което обезсмисля участието в съюза.

Еврокомисията на Урсула се провали по всички точки и доказа несъстоятелността на политическите елити и наднационалната бюрокрация на Брюксел.ЕС отново,и в украинската и еврейската кризи,както при сирийската и либийската,доказа неспособността си да се справя с глобални заплахи.

Все повече държави са склонни да преразгледат своите интеграционни ангажименти към ЕС, включително и въпроса за членство.

Най-големият проблем за България е членството в НАТО, липсата на капацитет за устойчив дългосрочен икономически растеж,нестабилната политическа система,подконтролна на външни сили,съдебната система,намаляващото население и безумията в ЕС.

След като САЩ размазаха Германия и като следствие от колониалната политика, Италия, Гърция, Испания,Франция са изправени пред висок дълг и надвисващи фалити. Фалити,които ще плаща пробитата Еврозона и сравнително стабилната поради валутния борд България.

Седемте държави членки на Европейския съюз (ЕС), които се присъединиха към Общността в периода 2004 – 2007 г., изразяват загриженост заради задължението им да приемат еврото съгласно договорите им за присъединяване,писа електронното издание EurActiv. За Орбан, влизането в зоната е все едно да се качим на „Титаник“, точно преди да потъне.

Йордан Халачев