26.04.2024

Мажоритарният собственик на къпалня Мария Луиза Румен Гайтански – Вълка е продължил да сече и през следващата нощ, след като е съставен акт за нарушение. Разчистил е от дървета терен от 2 декара, на който вероятно се кани да строи. И ще използва като основание за проекта, че на този терен няма растителност.

Представители на общината придружени от общинска полиция, първоначално не са допуснати от охраната на Вълка да влязат в терена на къпалнята. Чак на другия ден, вероятно след обаждане нависоко, охраната склонила да пусне представители, ама набързо поискала и да си ходят.

Ей това направиха с общинската собственост общинарите гербери, бесепари, насипно десни, патрЕоти.

И да припомня -. паркът е паметник на културата.

Когато някой не съхранява и не се грижи за паметник на културата, държавата има право по закон да му го отнеме.

Ей сега преди изборите е добре някоя партия да го предложи.

За пръв път през 2007 г. писах за грабежа на част от парка – къпалня „Мария Луиза“ и Летния театър – които общината хариза на мафиотски бос №1 – Георги Илиев. Случката е от 2003 г. Огромни терени от парка с къпалнята и Летния театър минават в смесено дружество между общината и мафиота. Героите, осъществили този гениален ход на прехода са Тошко Добрев (шеф на Софийски имоти“), Владимир Кисьов (шеф на общинския съвет) и общинските съветници от всички групи, които са гласували и не са се противили на това решение.

През годините се наблюдаваше пълната (съзнателна) незаинтересованост на кметовете Софиянски и Борисов по въпроса. Дружеството го купи Вълка, вдигна уставния капитал под безучастния поглед на общината и кмета, и общината остана с миноритарен дял.

Но беше пълна незаинтересованост и на самите софиянци и на медиите.

Да седи къпялня с три големи басейна затворена 20 лета подред, без да има места за къпане в този град – само овче стадо може да го търпи.

Затова не съм оптимист какво ще стане на местните избори наесен. Ако софиянци искат спасение от грабежа, нито един глас не трябва да отива за БСП, СДС-ГЕРБ и насипно десни, под разни имена. Това са хората, които осъществиха този грабеж. И със сигурност не е жест на добра воля, а е възмездно.

Затова съм песимист и за общо явяване на ПП и ДБ на избори – в ДБ се пресипват част от онези разбойници и много хора няма да гласуват за тях.

Слагам отдолу линк, в който се описва историята на грабежа.

Иван Бакалов

*Заглавието е на LIBERTA.BG