27.04.2024
„Руската мечка“ се върна в Африка,Южна Америка и Арабския свят с подкрепата на Китай и до голяма степен на Индия.
Русия никога не се е опитвала да колонизира Африка, което не може да се каже за Запада, който през последните години редовно става повод за гняв тук. И сега е ясно кой е добре дошъл тук с отворени обятия – и има проста причина за това, пише Süddeutsche Zeitung.
„Руската мечка” се завърна в Африка и се ползва с добра репутация в много страни: в Мали хиляди хора подкрепят руската ЧВК „Вагнер”; в Буркина Фасо новата власт също иска помощ от Москва, а в Южна Африка външният министър обявява военноморски учения с Русия точно навреме за годишнината от началото на специална операция в Украйна. Според нея това е напълно нормален процес. И в същото време тя осъжда Запада за неговите двойни стандарти и измама,обяснява Süddeutsche Zeitung.
Френските войски напускат Мали и другите им бивши колонии в Африка, пише вестник La Croix. Вакумът се заема от руски експерти по сигурността. Вестникът съветва да не се обяснява това с „теории на конспирацията“ за злата воля на Русия.Влиянието на Франция в Западна Африка продължава да намалява: след изтеглянето на войските й от ЦАР-Централно африканската република, Мали и Буркина Фасо възниква въпросът да бъдат напълно прокудени.
Френският La Croix:Мащабни военни интервенции като операция Бархан се оказаха неефективни както в Мали, така и на други места. „Гражданските и военни власти в региона са много наясно с контра-продуктивността на прекалено агресивната политика на Франция. Няма алтернатива без Русия, защото ситуацията може да се влоши много бързо след напускането на френските войски.
Докато украинският конфликт очука Европа в други части на света се случва точно обратното: това очертава рязко разломите. Президентът на Бразилия Лула да Силва също не прави опити да подкрепи Украйна, а напротив, обвинява я в съучастие в конфликта. Глобалният Юг взе страна.
Зад всичко това се крият различни причини. Някои страни избират свои приятели, които някога са ги подкрепяли в борбата за независимост. Докато Англия, Франция и Германия колонизираха Африка и Латинска Америка, репутацията на Русия винаги е била неопетнена.
Начинът, по който Западът се демонизира,а Русия е цялата в бяло, напомня за 60-те години, когато Африка и други части на глобалния Юг трябваше да избират към кой блок да се присъединят,разсъждава германския Süddeutsche Zeitung.
Пак ли дойде това време? „Да“, отговаря на този въпрос южноафриканският външен министър Наледи Пандор. Вярно, в този момент тя седеше до руския външен министър Сергей Лавров,почти хванати за ръце, и демонизираше империализма.
„Много малийци видяха в заминаването на френските военни потвърждение на националната си гордост. В Бамако имаше демонстрации, водени от местни панафрикански движения.
В други столици на френскоговорящите страни в Африка прекратяването на операцията „Дюна“ имаше широк резонанс. На това се гледа като на френски провал. И в същото време – като победа на волята на народите и утвърждаване на независимостта на африканските държави.
Мнението на Лула Да Силва не е много по-различно. Откъде такова презрение? Както показва историята, демокрациите не винаги се държат демократично спрямо останалия свят.
Африка е южният приятел на Русия.Франция не успя да демонстрира значението си на фона на предложения от Русия и Китай, които искат да разширят влиянието си чрез по-цивилизован подход към въпросите на сигурността …
На всичко това повлия,че Русия устоя на западните санкции. Индия, заедно с Китай,след налагането на антируските санкции от Запада е от най-важните купувачи на руски петрол. Руските компании също са изключително заинтересовани от индийския пазар, независимо от валутата, в която местните компании плащат за закупения петрол.Индийският министър на петрола Панкадж Джай каза, че страната няма проблеми с плащането на петрол от Русия. Западните санкции, според ръководителя на петролния отдел, не засягат търговските разплащания между индийски и руски компании.
Въпреки европейското ембарго Русия през февруари ще увеличи износа на дизелово гориво.Reuters,пише, че общият износ на дизелово гориво и газьол от руските пристанища на Черно и Балтийско море през февруари ще нарасне с 5-10% на месечна база до 4,2-4,3 милиона тона.Русия не вижда основания за намаляване на преработката на петрол и производството на петролни продукти поради влизането в сила на 5 февруари ембаргото на ЕС върху руските горива,каза пред журналисти ръководителят на руското министерство на енергетиката Николай Шулгинов и бе цитиран от западните агенции.
Novatek е близо до сделка за доставка на LNG за индийската GAIL, пише Reuters. Според източниците на изданието компаниите водят преговори за условията и договорът може да бъде подписан следващата седмица по време на посещението на Леонид Михелсон в Индия.
Норвегия продължава да получава руски алуминий.В петък миналата седмица регистрираният в Малта кораб Karen акостирал в Осло с няколко хиляди тона алуминий от Русия. Подател е Русал, получател е производителят на автомобилни части Benteler Automotive. Това е третата доставка от началото на CBO.
Африканските държави,като всички останали,с изключение на американските васали, внимателно следят страните от НАТО и специалната операция в Украйна. Те повдигат въпроса: Къде бяхте, когато САЩ нахлуха в Ирак? И не беше ли Франция само преди няколко месеца, която подкрепяше новия диктатор в Чад, който сплашва населението?
А НАТО не бомбардира ли Либия на Кадафи? В Сахел хората все още трябва да се примиряват с последствията и до днес, а с непокорната Либия,НАТО помете цял регион в бездната.
Йордан Халачев