23.04.2024

Сега, понеже сърце не трае – прибрах се от работа и върнах тоя дебат. Свил Кирил Петков евтинджос трик на бТВ и останалите партии и с дребен тарикатлък решил да се направи на интересен. Да, прецаква правилата, да съвсем в стилистиката на “анимационните герои” (Христо Иванов в интервюто си пред Капитал и Дневник).

По-важното обаче е друго и то не е че един лидер отишъл изненадващо и “безпрецедентно” в телевизия (ама колеги, верно ли такава безпрецедентност), а това че един друг лидер години наред (години!) дава интервюта само на СевдаТВ (както я нарича той). А и на онзи, дето набързо обслужи Пеевски без нито един въпрос по същество.

Ама Деница Сачева и Томислав Дончев разпалено обясняват за спазване на правила в ефир, и щото правилата не се спазвали, те затова напущат оскърбено. Ама верно ли? Щото като изтечете записът, в който Борисов не възразява, че сам си е избрал Сотир Цацаров за главен прокурор (запис, чиято автентичност ББ никога не отрече) всичко си въреше по правилата?

И сега истинската история. Преди година работих в Свободна Европа. Поисках от Бойко Борисов интервю. Два пъти се съгласи. И после се започна: “обади ми се другата седмица”, “да се чуем другия понеделник” и прочие.

Сега вече работя в Капитал. Е, поисках от Бойко Борисов интервю. Официално, на бланка. Обадих се по телефона на ПР-отдела. Започна се “май ще даде”, “утре ще ти кажа”, “да се чуем след два дни”. Последното, което беше казал беше “има време”.

Това “има време” ми го казва от години. Като проблемът не, че Бойко Борисов не дава интервю конкретно на мен. А проблемът е, че Бойко Борисов не дава интервю на никой, който ще го пита въпроси. Дава понякога на някой, който любезно пита – любезен към Пеевски, значи ще е любезен и към него.

А интервюто с Борисов трябва да е именно за спазването на правилата – тема, която е толкова важна за ГЕРБ, че чак телевизии напускат. И понеже силно подозирам, че г-н Борисов няма нито един отговор по конспекта за спазването на правилата, когато му се задават конкретни въпроси, затова и никога не посмя да откаже в прав текст интервю. Защото отказът в прав текст е признание, че отговори липсват. Къде-къде по-лесно е да пратиш Деница Сачева и Томислав Дончев да се обясняват за правилата, докато заканите са за въвеждане на “ред в хаоса”.

Колкото до поведението на бТВ и на моята състудентка и любима колега Мария Цънцарова. Пичове, ако Борисов ви беше дошъл изненадващо щяхте ли да фокусирате целия разговор върху пристигането му или щяхте да сте доволни, че е дошъл лидер?

И още нещо – циркаджелъците (това не знам дали така се пише) никому не са направили услуга. Няма да я направят на Кирил Петков (веднага някой друг лидер е издал четата, че Петков е планирал тия “лични причини” на Сабрутев). И пак: циркаджелъците никому не са направили услуга. Няма да я направят и на никога несъбиращият смелост Бойко Борисов да приеме или да откаже интервю на някой, който ще му задава въпроси по темата за правилата.

Колкото до всичко останало: хайде да приоритизираме темите за възмущение като зряло общество. Смешният ПР-подход може би да е по-малък грях от откровените лъжи, нали?

Полина Паунова