18.04.2024

Всичко било заради някаква евродиректива. След 2026 година топлите и студени водомери трябвало да бъдат с уреди за дистанционно отчитане. Като евродирективата за кривите краставици. И тъй, Софийска вода ще отчита студената вода дистанционно, а топлинния счетоводител от името на полуфалиралата Топлофикация София ще прихваща от разстояние топлата такава. Само че топлата вода също се отчита като вода и трябва да иде в сметките на Софийска вода. Ако не знаете, на едните плащаме за водата, а на другите за затоплянето й.

Ако дотук нещо не сте разбрали, направо подминете поста. Следват още по-сложните неща. И по-идиотските. Така, Бруната продава комплект водомер с уред плюс монтаж за 113 лева. Софийска вода пък ги дава два водомера с един уред за 459,60 лева. Значи аз имам три щранга, тоест 6 водомера. На Бруната ще трябва да платя 678 лева, а на Софийска вода цели 1378,80. Ще изберете първото, нали? Да, ама не. Бруната и Софийска вода няма договор помежду си. Освен това уредите за дистанционно отчитане били несъвместими един с друг. Значи, ако избера по-евтината оферта, ще трябва да плащам по 40 лева всяка година за пренос на данни.

Тоест, за данните за топлата вода, които Бруната да предава на Софийска вода. Щото те отчитат топлата за студена. Аналогови простотии в дигиталната ера. Дивотия на кубици. Ако нещо сте разбрали от тия сложни мисли, значи вече ставате за хидроинженер…-

Владимир Танев