02.05.2024

Отново роднинска сага в българската политика и култура. Един човечец, който принципно се мяташе от партия в партия през годините, заяви, че дъщерята на президента имала личен живот и не сме имали правото да я коментираме и да се месим. Добре, да приемем. Напълно съм съгласна, че дъщерите /и синовете или там каквото имат/ на политиците, имат правото на личен живот. Но ние, като простосмъртни граждани, пък имаме правото да не ни НАТРАПВАТ постоянно отрочетата на политиците и да ни занимават с тях.

Дарина Радева може да има и много достойнства. Не я познавам и нищо не мога да твърдя в тази насока нито за таланта й, нито за качествата й. Но мазните баданарки от страна на културтрегерите към нея и даването на роля, за която май не е дорасла, говори за едно друго отношение. Интересно, дали ако баща й не беше президент, щеше да получи роля дори в селски театър или петокласен филм след завършването си. А сравняването й с Коканова мога да определя единствено като кощунство и мазно лакейство.

Преди години Иван Костов каза, че всички в България са шуробаджанаци. За баджанаците се нагледахме. За шуреи и шуренайки също. Но непотизмът в българската реалност минава всякакви граници на приемливото и смело нагазва в простотията и ибрикчийството.

Много пъти са ми казвали, че завиждам примерно на някой, който се е издигнал. И задавам въпроса дали би се издигнал, ако не беше син или дъщеря на някой олигарх или известен политик. Културата, политиката и управлението се напълниха с отрочетата на политици и олигарси. Не защото имат някакви качества, а защото са рода с хора с възможности.

Грозно е. Грозно е да се лансира по подобен начин някой само заради роднински връзки. И без това се нагледахме на некадърници с известни родители, които живеят от славата на мама и тати. Друг е въпросът на какво ще ги научат тези деца? На това, че всички са им длъжни, защото са синове и дъщери на някого? На това, че светът им е длъжен? Че качесттвата и усилията нямат никакво значение, а единствено има значение в какво семейство си се родил?

Връзката между абсурдно некадърният филм за Левски и за Ботев, финансирането от БНТ, президентската дъщеря и това, че баща й в момента управлява държавата чрез назначеното служебно правителство, не се вижда само от лоботомирани дебили. Отвратена съм.

Всеки има право на личен живот, докато не започне заради роднинските си връзки да го натрапват на общественото внимание. Аз например познавам доста кадърни и талантливи деца на неизвестни на обществото родители, на които не се дава никакъв шанс и никой не ги знае. Подобно мазно лансиране постига обратния ефект. И дори момичето да има талант, това ибрикчийство я обрича винаги да я сочат като спусната парашутистка в изкуството.

Все пак, и ибрикчийството трябва да има някакви граници и е добре Генчев да ги установи къде са!

Елена Гунчева-Гривова