25.04.2024

Елена Гунчева - Гривова

Иска ми се българският народ да надрасне детинската фаза на наивност в политиката и да започне да мисли като нация. Стига сме възхвалявали политици заради думи и лъжи. Критиката е задължителна, въпросите също. Когато нещо ни харесва в думите им, задължително е да попитаме как смятат да го направят.

Например прекрасно звучи да върнем златото /тоест златния резерв на БНБ/ от Лондон в България. Бравос, хубаво, отлично, изцяло подкрепям. Но като разумен човек питам – какви са стъпките, какво точно ще трябва да направим, с какви договорености сме обвързани. И си задавам резонния въпрос вместо да тръгваме да си връщаме златния резерв от Великобритания, защо просто не прекратим златните концесии на Дънди Прешънс, дори да се наложи да платим неустойка. Впрочем, чела съм договорите и меморандумите и значителна част от клаузите няма да издържат в съда при евентуалното им разваляне, така че можем и да се разминем с неустойки и да си ЗАПАЗИМ златото.

Всички казват – да увеличим доходите. С две ръце и два крака подкрепям. Но да кажат как? Да, пари в държавата има, но все пак да си споделят кой приход ще увеличат, кои разходи ще намалят и какви законодателни промени ще направят в тази връзка. Всички са за просперитет, ама никой не мъцва за плоския данък, който тежи на бедните, а богатите стават по-богати. Всеки иска да привлича чужди инвеститория, ама никой не пита Бангладеш и Малайзия с толкова много инвеститори колко са я прокопсали? И дали просто не използват евтината работна ръка и не изнасят печалбите?

Иска ми се да видя сериозна програма за промени в здравеопазването и образованието с конкретни промени в законодателството и структурата. Не ми се случат речи, искам конкретни предложения.

Защото това, което се случва е, че затъваме в блатото с фойерверки, мажоретки и ура. А политиците лъжат все по-нагло, насърчени от отказа за мислене от страна на българите. Функционалната неграмотност на голяма част от народа ни води до отказ от мислене и вярване на всякакви лъжци и измамници, които са в политиката.

И така и за три десетилетия не се научихме да задаваме правилните въпроси на политиците….аз понякога ги задавам, но съм отричана от тълпите почитатели на поредни спасители. Тъжно ми е, когато гледам народа си….

Елена Гунчева-Гривова