27.04.2024

Успешна операция на Въоръжените сили на Украйна във временно окупирания Крим би била „пример за света“ и би имала голям ефект вътре в Русия. Това подчерта украинският президент Володимир Зеленски в интервю за британското списание „Икономист“, съобщи Укринформ.

Според държавния глава на Украйна загубата на централен елемент в пропагандата на Кремъл ще покаже, че „хиляди руски офицери са загинали само заради амбицията на Путин“.

Украйна вече постига невероятни победи на стратегически важния полуостров, унищожавайки „значителен брой“ кораби от Черноморския флот. Загубата на военноморски бази, които Русия държеше през последните 240 години, би било много конфузно за Путин, заяви Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която Киев получава от западните партньори. По-специално „Таурус“ – произведена в Германия крилата стелт ракета с голям обсег. Тя може да позволи на Украйна да унищожи струващия 4 милиарда долара Керченски мост. Така на практика ще се изолира Кримския полуостров от Русия.

„Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект“, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че изтичането на информация преди контранастъплението миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си. По тази причина Зеленски не каза много за военните планове.

Като цяло посланието на Зеленски беше, че Крим и свързаната с него битка в Черно море ще се превърнат в център на тежестта на войната. Изолирането на Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., и влошаването на военния капацитет на Русия там, „е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион“, обясни Зеленски.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин вече заяви, че повече войни на руска територия няма да има. Крим определено се счита от него за руска територия. Възможно е Зеленски да цели да предизвика Русия да нанесе още по-масирани удари. По този начи Украйна може да привлече повече помощ от Запада, която все повече намалява.

otupor.com