06.05.2024

Земеделци и животновъди излизат днес на протест. Браншови организации и земеделски производители искат оставката на ресорния министър Кирил Вътев. Причината – исканията им за подобряване на ситуацията в сектора не са изпълнени.

Земеделците настояват полагаемата им се компенсация за войната в Украйна да бъде изплатена изцяло и веднага съгласно меморандума, подписан на 20 септември.

Настояват също така в бюджет 2024 г. да бъдат заложени и осигурени 426 млн. лв., с които да бъдат компенсирани загубите на животновъдите.

Шествието ще тръгне в 11:00 часа от Министерството на земеделието и храните в София и ще завърши пред Министерския съвет.

Преди два месеца земеделци и фермери организираха серия от протести и блокираха ключови пътища в страната. Стигна се до подписване на меморандум с правителството в Министерския съвет и недоволните изтеглиха тежката техника от подстъпите на София.

Междувременно министър Вътев коментира, че е озадачен за какво става дума, тъй като индикативният график за разплащанията е качен. “За първа година ние нямаме история назад, с която да сравним как се случват новите 50 мерки. Досега бяха 30, а сега са 50, е цялата система за разплащане е доста по-усложнена и административно, и от гледна точка на самите стопани като заявления”, обясни той.

Вътев допълни, че много иска да види пазарните дялове на производителите, които искат още. “Най-важното е какво произвеждаме за потребителя”, подчерта той.

източник: Банкер