27.04.2024

Пазарлъците за общите листи между ПП и ДБ текат с пълна сила, научи „Галерия“. Макар предизборната кампания да не е официално открита, най-апетитните водачески места били почти разпределени.

Така „Демократична България“ ще вземе лидерската позиция в един от трите софийски многомандатни района при разпределението на квотите с „Продължаваме промяната“. Вероятно става въпрос за 23 МИР, където по традиция листата на ПП водеше Асен Василев. В знак на добра воля бившият вицепремиер ще го отстъпи на ДБ, като вероятно ще е водач само в родното си Хасково.

На последните избори листата на десните там предвождаше Надежда Йорданова. След направеното от ЦИК преразпределение на депутатските мандати досегашният най-голям избирателен район – 23 МИР София, увеличи своите бройки и вече вместо 16 ще има 19 народни представители.

Районът, който включва кварталите по южната дъга („Младост“, „Студентски“, „Лозенец“, „Изгрев“, „Витоша“, „Панчарево“, „Красно село“), по традиция е бастион на партиите на протеста като ГЕРБ яде здрав бой няколко пъти поред от ДБ, а после и от „Промяната“.

В замяна обаче ПП почти сигурно запазва лидерското място на листата в Пловдив-град. Не се очаква нова фигура там, като за новата коалиция ще води Никола Минчев. Юристът е пловдивски зет. Пловдив-област и Пазарджик също остават за „Продължаваме промяната“.

„Промяната“ ще вземе със сигурност и Благоевград, довериха депутати от Югозапада. Като съседен Кюстендил ще отиде в „Демократична България“.

Съвместното явяване на 2 април беше вече официално обявено и от двете формации. ПП и ДБ обаче още не могат да се разберат по формулата на листите. Хората на Кирил Петков настояват да е според резултатите от последните избори. Там „Промяната“ имаше над 2,5 пъти повече депутати от „десните“.

От ДБ обаче са извадили нови социологии, че сега съотношението е различно и е редно да се промени и подредбата. Хората на Христо Иванов не са склонни да отстъпят от своите места и за местни граждански организации, които също ще бъдат включени в коалиционните листи. Вероятно „Промяната“ ще отстъпи от своята квота.

Отделно от това в самата „Демократична България“ имало търкания между ДСБ и „Да, България“. Партньорите продължавали да се обвиняват взаимно за слабите изборни резултати, а част от хората на ген. Атанасов дори нескрито копнеели за сближаване с ГЕРБ.

narod.bg