25.04.2024

Изключено е да се състави правителство в рамките на това Народно събрание. Напъните на ДБ, ИТН, БСП и кой ли още не да твърдят, че са готови, говорят повече за мечти, отколкото за някакви реални постижения.

То след като коалиция МОЛ се разпадна, няма как малките партии в нея да успеят да направят правителството. Не, че им липсва желание, особено на ДБ, които винаги си представят как управляват цялата държава. Ама едно е да искаш, друго е да можеш, трето да го направиш.

ГЕРБ ще върнат мандата, както заявиха. Те знаят, че са победители от следващите избори и не искат да делят властта с никого и като управляващи да си свалят сега процента на подкрепа.

Въпросът, който е интересен, на кого Радев ще връчи третият мандат. И дали ще се бави до последдно, за да се приемат няколкото важни закона, които касаят ПВУ и парите от ЕС. И разбира се, кога наесен ще са изборите.

Най-интересното обаче е какво ще бъде поредното служебно правителство на Радев. Досега имаше издънки. Не толкова Янев, колкото Кирил Петков, Асен Василев и прочие харвардски люде. Идва и нова ковид истерия. И много е важно служебен премиер да е човек разумен и най-важното балансиран. Да съумее да преведе България тези няколко месеца безпроблемно през капаните, които ни се заложиха досега.

Никога не сме били толкова близко до катастрофата. И се надявам този път да няма спуснати от Козяк министри. А хора, които да си разбират нещата. Защото моята прогноза е, че доста дълго време ще ни управляват служебни правителства, докато държавата се тресе в политическа и парламентарна криза.

Бог да пази България!

Елена Гунчева