25.04.2024
Зорница Калинова – представляваща ПП „Възраждане“ и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.
Снимка: Фейсбук профил на Зорница Калинова

На последното редовно заседание на общинския съвет в Силистра бе разгледана и гласувана докладна записка, внесена от името на кмета на общината, с което се искаше предоставянето на помещение – общинска собственост за нуждите на ръководството на партия “Възраждане“.

Наглед рутинната процедура с основание в Закона за политическите партии трябваше да мине безпроблемно, но тя разбуни духовете. Причината за това стана човекът, който е направил искането в името на нуждите на ръководството на партията и който се явява пред общинската администрация като неин представител. Очакването в този случай е искането да се заяви от някой от местните активисти на „Възраждане“, познати на медиите и гражданите.

Но изненадващо в докладната записка пишеше, че заявлението с искане за предоставяне на помещение от офис сграда в Силистра е подадено от Зорница Калинова, която действа като пълномощник на партията и прави това искане в полза на ръководството й.

Фактите относно представителя

Зорница Калинова е съпруга на общински служител – директорът на Дирекция „Финанси“ в община Силистра Мирослав Калинов. В това по принцип няма нищо особено, що се отнася до практикуване на политическа дейност, но семейство Калинови досега не са публично известни с връзки и подкрепа за ПП“Възраждане“ и техни инициативи, нито са били някога асоциирани с местния им актив.

Точно обратното, те винаги са афиширали връзките си и подкрепа за досегашното статукво и управляващо мнозинство от ПП“ГЕРБ“.

Съвсем доскоро Зорница Калинова беше член на ПП“ГЕРБ“, на фейсбук профила и все още са налични нейни снимки с бившия премиер Бойко Борисови  и бюлетина номер 5 – тоест бюлетината, с която партията излиза на изборите през юни 2021 г. Публично известни са и близките отношения на Мирослав Калинов с областния координатор на ГЕРБ Тодор Тодоров.

Семейство Калинови най-вдясно, до Тодор Тодоров

Нормално е човек да променя политическите си възгледи, но изведнъж да оглави партия, която уж се бори срещу досегашното политическо статукво, без това да е обявявано публично, буди подозрение. Не е ясно и в какви отношения е семейството с досегашното статукво.

Тези въпроси си задават и активистите на „Възраждане“ на местно ниво. Структурата на „Възраждане“ е била разпусната през 2020 г., но има запазено ядро от активисти и намеренията бяха тя да се изгради отново.

За коментар по отношение на казуса се свързахме Марин Николов, който е бившия председател на бившата структура на “Възраждане” в Силистра. Той коментира, че е останал много изненадан от ставащото, и че това е било резултат на отношения на Зорница Калинова с някого от „Възраждане“ в София и няма нищо общо със Силистра. Тоест тя не е била препоръчана от местния актив, нито се ползва с доверието му.

Но очевидно се ползва с доверието на Костадин Костадинов, защото има пълномощно от него, иначе не би могла да подаде заявление като представител.

На телефонния номер, оставен за контакт във фейсбук страницата на „Възраждане“-Силистра(вече сменен) отговори Мария Стефанова – бивш кандидат за депутат от листата на „Възраждане“ за 20 МИР – Силистра. Тя коментира, че Зорница Калинова е само пълномощник(на Костадинов), и че пълномощното е валидно, че местната структура все още съществува, но е в процес на избиране на председателя(все още няма такъв).

Фактите относно структурата

На 04 април 2022 г. Костадин Костадинов проведе „Отворена среща с гражданите“  в Силистра.

В началото на срещата той заявява, че първоначално тя е била планувана като „среща с актива“(на „Възраждане“), а не отворена за всички граждани. Тоест наистина има местен актив, признат от партията. Но по-нататък в разговора(48 мин.от записа), на отговор на питащ гражданин заявява, че „Възраждане“ няма организация на местно ниво и посочва някои хора от присъстващите на срещата, които биха могли да съдействат за създаването и – избор на ново ръководство и преучредяване. Това са Николай Дренчев – организационен секретар на партията, Юлиян Губатов, който е от Варна, но е силистренски зет и Марин Николов, председател на бившата структура, който е от Силистра.

Видеозапис от срещата-тук .

Зорница Калинова не е сред посочените, макар че семейство Калинови са присъствали на  мероприятието, според очевидци. Затова е учудващо, че изведнъж се появява тя като „представляваща политическа партия „Възраждане““ за предоставяне на помещение за ръководството на партията в Силистра, както е записано във входираната в местния парламент докладна. Още повече с пълномощно от Костадин Костадинов.

Същите действия за намиране на помещение за офис на партията са били подготвяни и от местния актив, разясни Марин Николов. Но когато се обаждат в София да направят предложение, изведнъж активистите разбират, че от централата са делегирали правомощията на друг човек. И оттам просто са ги информирали, че вече имат човек на местно ниво, който да задвижи процедурата. И той се оказва не кой да е, а госпожа Калинова – доскоро бивш активист на ГЕРБ.

 

Логически възникват въпросите кой представлява сега и кой ще представлява в бъдеще „Възраждане“ в Силистра? И какъв е бил мотивът да се делегира доверие на Зорница Калинова? Дали има договорки между ГЕРБ и „Възраждане“ и Зорница Калинова или е нещо друго? Интересното е, че Зорница Калинова и активистът на „Възраждане“ Марин Николов са колеги – работят в едно и също училище „Професионална гимназия по механизация на селското стопанство“ в село Средище. Той е учител по история, а тя по учебна практика. Но до последно не е знаел за нейното упълномощаване и отношения с Костадинов.

Един от фактите, който трябва да се има предвид, е , че местната структура се разпуска, след като силистренецът Велислав Христов, който е зам.председател на партията, напуска ръководството на партията на централно ниво заради разногласия с Костадин Костадинов. На негово място през 2020 г. е избран Цончо Ганчев. Така че едно от предположенията може да бъде, че местните активисти, които са от старото ядро, формирано около Велислав Христов, целенасочено са игнорирани сега от централното ръководство на партията. В подкрепа на това говори и фактът, че на последните избори в листите няма нито едно лице от Силистра.

Освен с партия ГЕРБ, Мирослав и Зорница Калинови са свързани и с най-„оборотната“ местна медия – сайтът „Кворум-Силистра“.  Не е тайна, че сайтът се поддържа от семейство Калинови. Сайтът доскоро функционираше като пиар агенция на ПП ГЕРБ и най-вече на областния координатор на партията Тодор Тодоров.

Потърсихме г-н Калинов за коментар по темата, но той отказа да отговаря. Каза обаче, че Зорница Калинова отскоро е станала член на „Възраждане“ – факт, който не беше известен дори на местните активисти.

Мирослав Калинов отказа да коментира и връзката си със сайта „Кворум Силистра“, но според търговския регистър, от декември 2020 г. Зорница Калинова е едноличен собственик на фирмата „Кворум СС“ ЕООД, с предмет издателска дейност и администриране на електронни сайтове. В сайта все още е посочена фирмата „Кворум Медия“ ООД, която е на Александър Леви, в момента кореспондент на БТА. Но тяхното сътрудничество е било до 2020 г.

Фирмата „Кворум медия“ ЕООД вече не съществува, защото е преименувана в „Нюз 77“ и се предполага сайтът изцяло да е към „Кворум СС“. Сайтът функционира повече от десет години и генерира всевъзможни новини, копирани от други медии – почти винаги без посочване на източник и без автор. Тази стратегия цели генериране на влизания, което има финансово изражение.

През 2020 г. към сайта е създаден и Yotube канал със същото име като на фирмата – „Кворум СС“. Някои от качените видео материали са авторски. И едно от авторските отразявания на семейство Калинови, качено в сайта Кворум, е от протеста от 11.05. 22 г. – авто шествие на Възраждане, тръгващ от паркинга на Кауфланд. Тогава Калинови пак само присъстват на протеста и гледат „от задните редове“, без да участват. А лицата, които даваха изявления като организатори пред медиите, бяха Марин Николов и Николай Цонев.

Потърсихме и Зорница Калинова по телефона за коментар. Тя категорично отказа да дава отговори на нашите въпроси – за отношенията и с Костадин Костадинов, както и за връзката и със сайта Кворум.

При набиране на нейния телефонен номер излиза надпис Кvorum SS.

С 19 гласа въздържал се, 3 против и 5 за докладната, внесена по искане на Зорница Калинова, не беше подкрепена от общинските съветници.

Местните представители от ГЕРБ, партия, към която Зорница Калинова доскоро принадлежеше, гласуваха с въздържал се и против. Към това гласуване наклони везните и фактът, че имаше подпис на одобрение под докладната, сложен от Мирослав Калинов в качеството му на зам.кмет по финанси.

Това предизвика дискусия за евентуален конфликт на интереси в комисиите. Допринесе и отзвука от публикация във фейсбук страницата „Граждански контрол Силистра“, където малко преди гласуването бяха изнесени фактите по случая и се разбра кой представлява „Възраждане“ с пълномощно от Костадинов.

Практиката обаче е отхвърлените докладни да бъдат внасяни за ново гласуване и предстои да се види как и от кого ще бъде внесена отново докладната.

А все още предстои да се види кой ще оглави „Възраждане“ в Силистра.

Може да се окаже пак „наш човек“, от ГЕРБ.

Начало