Изненадващо честен доклад на „Ройтерс“ за медиите,предизвика потрес и скандали в атлантическите среди и оставката на нобелист за мир!

Според доклада на Института „Ройтерс“,българските казионни медии нямат с какво да се гордеят – доверието към новините им е паднало под 30%.

Годишният доклад на Института „Ройтерс“ за изследване на журналистиката (RISJ), част от Оксфордския университет, предизвика „късането на ризи“ сред атлантическите среди, както и оставката от консултативния му съвет на Мария Реса, нобелов лауреат за мир. Едно от основанията за оставката на Мария Реса е, че в доклада основаното от нея издание Rappler (цитирано и сред мотивите за присъждането на Нобеловата награда), е посочено като ползващо се с най-ниско доверие.

Голяма драма.Значи ненапразно имам „особено мнение“ за нобеловите медалисти за мир! Ето,само някои от последните нобелисти: Михаил Горбачов,Шимон Перес,Джими Картър,Ал Гор,Барак Обама,Европейски съюз,Дмитрий Муратов,„Мемориал“-Русия,Център за граждански свободи-Украйна.

Докладът на Института „Ройтерс“ описва цялостна картина за състоянието на медиите в 46 държави (България също е включена) и степента на популярността им сред читатели, зрители и слушатели.

Графиката на Digital News Report 2023 показва, че поне от 2018 г. онлайн източниците и социалните мрежи, са водещи източници за новините в България,което грантовиците на известните НПО-та, не могат да преглътнат.

Reuters Digital News Report прави общ преглед на потреблението на дигитални новини въз основа на проучване на YouGov сред над 90 хиляди потребители на онлайн новини в 46 страни. Над половината от тях са в Европа, като в най-новото му издание са обхванати държави в глобалния юг с общо повече от 2 млрд. души население като Индия, Индонезия, Нигерия и Бразилия.

В частта на доклада за медиите в България пише, че „ЕС стана все по-враждебен към Русия и гласовит в подкрепата си за Украйна“,и че „Повечето медии заеха до голяма степен проевропейски и прозападни позиции през последната година“.

Не знам от какво недоволстват.Това е самата истина за доверието в атлантическите официози у нас.

Има и статистически данни,които показват колко проруски настроени са българите, (което естествено е стряскащо за атлантиците),и че „Икономическият растеж до голяма степен се дължи на масивните продажби на оръжия за Украйна.

България,(в червеното кръгче),не може да се похвали с особено високо доверие на гражданите към новините на казионните медии като цяло,(данните са на „Репортери без граници). Графиката е от доклада на „Ройтерс“, в който се казва, че по този показател страната ни е 41-ва от 46 включени проучването държави.

Йордан Халачев