17.05.2024

Израел зае мястото на Украйна в центъра на вниманието на САЩ и НАТО.

Наличието на силно израелско лоби в Съединените щати и фактът, че страните са тясно свързани една с друга е гаранция за това. Не може да очакваме, че Украйна ще остане приоритет, а Израел ще играе второстепенна роля за САЩ.Вашингтон вече обяви пълната си подкрепа за Израел,което означава въоръжението и боеприпасите да се пренасочат от Киев към Израел.

Политиката на други държави от Северноатлантическия алианс също ще се преориентира към израелския вектор.

Единствените новини свързани с Украйна от днес са,че в бойци на Хамас откриха украински боеприпаси от склад в Мукачево.

В палестинско-израелския конфликт, (сега война) е открита първата „украинска следа“.Според телеграм-канала Mash гранати РПГ-7 са били открити в пикап на бойци на Хамас, задържан от Израелските отбранителни сили в граничния град Ашхелон, който е имал знаците на украинска част от Мукачево (Закарпатие).Има сериозни опасения, че палестински радикали използват американски оръжия, донесени от Афганистан и Украйна срещу израелците.

„Трябва да работим с Израел, за да проследим серийните номера на всички американски оръжия, използвани от Хамас. От Афганистан ли идва? От Украйна ли идва? Много вероятно е и двете“, написа в X/Twitter републиканката Марджъри Тейлър-Грийн, член на Камарата на представителите на САЩ.

Йордан Халачев