29.03.2024

Бедният човек трудно може да бъде свободен. Сметките за плащане обвързват и покоряват много по-тежко от оковите и робството. Само икономически свободните хора са истински свободни. И точно затова, управляващите върхушки правят всичко възможно икономическа свобода да имат само тези, които са удобни и не могат да бъдат заплаха за установения ред.

В България основно правило е държавата да ….дава. Дава помощи, дава добавки, дава субсидии. Само, че, едно е да имаш пенсия, която да ти осигурява достоен живот без лишения, защото все пак си си я изработил и десетки години си плащал осигуровки, и съвсем друго е към мизерната пенсия отвреме навреме да ти подхвърлят някоя добавка, която, макар и да радва към момента, не решава проблема и ти отново си зависим от властта. Да не говорим за социално слабите, които са изцяло зависими от управляващите за средствата си за живот и оцеляване. И които редовно биват плашени, че ако не гласуват правилно, може да бъдат лишени от тези средства.

Бизнесът също рядко има икономическа свобода. Контролът в държавата ни много тясно се доближава до рекета, а много производства са зависими от държавни поръчки, помощи и субсидии. И съответно тази зависимост води до контролиран вот. Не е необходимо дори да е купен. Просто хората знаят, че ако не гласуват „правилно“, могат да останат без прехрана.
Това е целта на политиците – да поставят хората в зависимост. Мизерни доходи и добавки по прищявка на управляващите, ако хората се държат както на тях им харесва. Унизително и позорно отношение.

Много българи не могат да живеят от труда си. Тук не коментирам тези без образование, тези, на които не им се работи и т.н. А за това, че на младите хора трудно им се дава шанс да работят по специалността си, ако нямат съответните връзки и контакти, много работещи специалисти получават позорно ниско възнаграждение. Работещите бедни са срам за всяка държава, допуснала човек да не може да се издържа от труда си.

Затова трябва икономическа програма за това хората в България да имат икономическа свобода, за да имат след това и свободата да вземат сами решенията за живота си.

Елена Гунчева