27.04.2024

Според мен много разумно Президентът Радев ще връчи на БСП третия мандат за съставяне на правителство. То, не че според мен ще се състави, но изглежда добре като ход. От една страна, не се връчва на отявлените евроатлантици ДБ, които са колкото малка партия, толкова и вредна за България, нито пък се връчва на ИТН, които показаха, че всяка чета може да се разцепи на колкото си войводи поиска. Щеше да е несериозно. ДПС и Възраждане по презумпция са изключени.

Изводите ми са, че Президентът не вярва в съставянето на правителство, но му трябва достатъчно време, за да могат да се приемат няколко закона, без които дори служебно правителство трудно ще се справи и още по-трудно ще приложи ПВУ. Не се и съмнявам, че БСП ще се опитат да направят кабинет. Но там центробежните сили също са големи, в самото ръководство на партията има проблеми, а властта на Корнелия Нинова е оспорена. Много е възможно враговете й да бламират съставянето на правителство, за да им е по-лесно след това вътрешнопартийния преврат.

В този парламент ново правителство не може и не трябва да се съставя. За съжаление, но това е истината. Всеки един кабинет ще бъде не само нестабилен, но и вреден и е много по-добре да се отиде на избори с надеждата нещо да се промени, отколкото безкрайната агония на преговори между хора, които не си говорят от месеци или се карат от миналата година.

Нещата отиват към естествения си край. Можем само да пожелаем все пак достоен край и добронамереност от страна на всички политически сили. Защото, колкото и да се мразят помежду си, идва наред 48-то Народно събрание с почти същата конфигурация. И тогава вече ще се наложи да седнат на една маса и да говорят. Като оставят в гардероба личното си его и партийни интереси.

Елена Гунчева