25.04.2024

За голямо съжаление на всички ни, полицията последните три десетилетия устремно върви надолу. Наред с почтените и свестни хора, които наистина се борят с престъпността, се нароиха такива, които се отличават от престъпниците, единствено по униформата, която носят. Рекетът от страна на полицаи, рушветите, замитането на престъпления – всичко това разочароват гражданите дотам, че все повече хора не вярват на полицията. И престъпленията намаляват, защото много българи дори не подават жалби, защото знаят какъв ще бъде резултата.

Интересно ми е дали министър Рашков е обърнал внимание на това какви хора работят във ведомството му. Полицайката, прикривала един престъпник, е хубаво момиче. Спор няма. Но дали е удачно полицейски служител да си показва татуировките и да се фотка в предизвикателни пози? Дали е удачно да е приятел с престъпници? Да прикрива престъпления? Дали е удачно хора с подобен вид и морал да работят в полицията? Полицията трябва да вдъхва респект, авторитет и сигурност. Познавам много полицаи, които изглеждат точно така и на тях бих поверила и живота и сигурността си. Но….но другите какво да ги правим? На които не смееш да кажеш нищо, защото не знаеш дали след един час този, от когото се оплакваш, няма да е научил и да те търси? Тях какво ги правим, Рашков?

И когато полицаите протестират за по-високи заплати, нека да се сетят за тази своя колега. За тези техни колеги, които биха протестиращи. За тези свои колеги, хванати в рекет над бизнесмени. За тези свои колеги, които прикриват престъпления….ние искаме да вярваме на полицията. Но нещо не ни се получава с всеки разкрит случай на корумпиран полицай.

Елена Гунчева