28.03.2024

Цветан Василев, избягалият в Сърбия банкер на банкрутиралата Корпоративна банка, съобщи днес, че Комисията за контрол на досиетата в Интерпол отменя червената бюлетина за издирване срещу него.
Линк към съобщението му:
https://www.vassilev.bg/…/poreden-shamar-za-ivan-geshev-i…
.
Според него това станало, защото тази бюлетина нарушава Всеобщата декларация за правата на човека, човешките му права, както и Конституцията и Правилника на организацията и въобще бил набеден в България и невинен.
Да видим фактите:
1. В края на май т.г. Апелативният съд в Белград потвърди решението на Висшия съд, с което отказа екстрадацията на Цветан Василев в България

2. Въз основа на Конституцията си (Устава) Интерпол спазва и е задължен да изпълнява съдебните решения на страните-членки и с това произнася на сръбската Темида премахна от началото на юни от сайта си физиономията на Цветан Василев и съобщението за издирването му.

3. Въз основа на това съдебно решение и полученият от него статус на политическо убежище в Сърбия Цветан Василев е поискал от Комисията по досиетата в Интерпол досието му и данните да бъдат заличени.
4. Съответно това е направено от Комисията от досиетата.
.
Случаят според мен няма нищо с твърдените нарушения на човешките му права заради обвинението за фалита на Корпоративна банка, нито с Всеобщата декларация на за правата на човека, нито с родната Прокуратура и съд, нито … т.е. с лакърдиите, които скандалният банкер посочва днес.

Ще отбележа, че Комисията преди решението си се е допитала и до българските правни органи. Становищата им не се обявяват, но предполагам какви може да са били. Защото решението от юни за смъкване от сайта на Интерпол на лицето Цветан Василев е било временно, а сега вече е постоянно.

Европол обаче не е сменил позицията си. Сърбия не членува в ЕС и съответно съдебните й решения са неприложими за полицейската организация на Съюза.

Григор Лилов