19.05.2024

След седмица ще станат две години от началото на Невойната в Украйна.

Та какво виждаме като картинка. Както вървят нещата тая война може да си откара още петилетка. Руснаците си настъпват стъпка по стъпка, видимо нямат особени проблеми с логистиката. Имат достатъчно доброволци, затворници, ракети, снаряди, дронове, танкове, самолети и каквото още им е нужно. Русия не фалира, санкциите не я убиха.

От другата страна какво е положението? Все по разбита инфраструктура, няма достатъчно снаряди и техника. Няма и достатъчно кинти и скоро ще е проблем плащането на заплати в армията. Зеленски търчи нагоре-надолу да проси пари и оръжие, но като цяло получава основно обещания. Вече и потупването по рамото е все по-рядко. Проблемите с мобилизацията също са видими. Стават все по-малко желаещите да мрат за кефа на местното ръководство и олигархия.

Съюзниците от ЕС търпят сериозни последствия. Инфлацията за поредна година върви към двуцифрена, водещите концерни изпитват все по-сериозни затруднения, а някои от тях затвориха. Други се местят към по-подходящи дестинации.

САЩ картинката не е много по-розова. Там трупането на държавен дълг в застрашителни размери продължава в прогресия. Вече почти 30% от бюджета им е за лихвени плащания. Като за капак избухна и войната в Газа, че и хусите взеха да ги цапардосват яко. САЩ са напът да се сдобият и затънат с нов Афганистан.

Отделно много програсивно започват да трупат омраза в повечето европейски страни, защото за хората е все по-видно, че в собствените им страни управляват марионетни правителства. А най-лошото е, че тези марионетни правителства са от алчни идиоти. Това си го виждаме от личен опит.

Та …. както вървят нещата няма да приключат никак добре нито за нас нито за Европа. Великобритания и САЩ все ще намерят начин да се изсулят основно със загубата на престиж. Ама те са свикнали.

Даниел Божилов