04.05.2024

Вкореняване на Лавандула - малки тайни и тънкости
Скъпи лавандулови приятели!
Влюбени сте в уханието и красотата на това прекрасно цвете – билка? Лавандулата е красива, ароматна и има благоприятно въздействие върху нашите сетива, как да не я обичате. Тя е сред растенията-афродизиаци заради богатото съдържание на етерични масла в цветовете. Още древните римляни са я познавали и ценили като козметично средство. В Европа се отглежда още от Средновековието.
Лавандулата е е многогодишно вечно зелено растение със силно развита коренова система. Обича слънчеви места и издържа на застудяване.

Как и къде да посеем лавандулата в градината?
Посята в градината лавандулата развива силна коренова система, като корените могат да достигнат до 2м. дълбочина. Стъблата също се развиват и разклоняват силно. Клонките образуват малък полухраст с височина до 50 – 60 см.
Посята в градината лавандулата развива силна коренова система, като корените могат да достигнат до 2м. дълбочина. Стъблата също се развиват и разклоняват силно. Клонките образуват малък полухраст с височина до 50 – 60 см.
Лавандулата би била прекрасен акцент в двора ви или оформяна на пътеки / бордюри. Освен, че е красива и ароматна, лавандулата има репелентен ефект и ще ви предпази от насекоми.
Лавандулата има нужда от много слънчева светлина и почва богата на хранителни вещества. Необходимо е почвата да е добре дренирана и да не се задържда вода, тъй като се получава гниене на кореновата система.
Поръчайте разсад с добре развита коренова система.

Пролетно засаждане на лавандула!
Лавандулата е невероятен акцент към всяка градина. Тя изглежда еднакво добре в цветна леха, засадена като декорация около пътеката или като част от малка билкова градинка. Омагьосва ни със своето очарование и нежен аромат и веднага се превръща в притегателен център в градината.
Издържа на горещина и суша, също и на студ.

Кога да засадим лавандулата в градината:

Лавандула може да засадите както през ранна пролет, така и през есента. Най – подходящото време е през месец ноември.

Как да подготвим мястото:

Изберете на лавалдулата светло място с пряко слънчево греене.

Растението вирее най – добре в дренирана почва и пропусклива каменна и песъчлива почва. Почистете терена добре преди засаждането. Разсадът се състои от готови коренчета, които се засаждат на разстояние 40 см. едно от друго.

Грижи през вегетационния период:

Грижите се състоят основно в обработка на почвата, подхранване и подрязване. През есента е добре лавандулата да се тори с фосфор и калий, които се внасят на около 20 см. дълбочина. А през пролетта с азотни торове. Подходящото време за резитба на лавандулата е в края на лятото – началото на есента. Тя има за цел да премахне увреденеите стебла и да придаде форма на растението. Ако се налага може да се подреже и през ранна пролет.

Възможни проблеми:
Лавандулата е много устойчива на болести и вредители и ако се отглежда правилно риска от проблеми е минимален. Най – често растението страда от загниване на корените, което се дължи на гъбички, образували се във влажната почва. За да се избегне трябва почвата да се отводнява много добре и да има добра циркулация на въздуха.
Предлагаме отлично вкоренен разсад,туфички и саксии Лавандула сорт Севтополис!
Лавандулата е растение, което не само ухае елегантно, но и прави градината наистина специална и да се откроява сред останалите.
Нейният силен аромат отблъсква насекоми,молци и комари!!!
Лавандулата е вечнозелен многогодишен храст(над 15 год.),който служи за обогатяване на всеки пейзаж заради красотата си и способността да ИЗДЪРЖА на ГОРЕЩИНА и СУША,както и на СТУД до( -30 °C ),изисква минимални грижи едно подрязване(есен или пролет) и редки поливки в горещите дни(сухолюбива е)!!!

ЛАВАНДУЛАТА Е ЧУДЕСНА ЗА ДЕКОРАЦИЯ НА ВАШИЯ ДОМ И ГРАДИНА!!!
Цената на разсада лавандула е в зависимост от количеството-до 100 броя-0,50 ст.,без ограничения в броя на корените!!!
Разсад-0,50лв./бр.
Туфички (подбрани само големи растения):
На 2год.-1лв./бр.
На 3год.-1,50лв./бр.,

За повече информация и въпроси ни търсете на ☎️тел. 08899158888!!☎️
За поръчки 0899158888