04.05.2024

„Днес Тръмп мрази Зеленски от цялото си сърце. И Зеленски го знае“, казва бизнесменът Лев Парнас, който е работил за Тръмп. Това е и вероятната причина бившият президент на САЩ да е резервиран към подкрепата за Украйна.

Блокирането на помощите за Украйна в Конгреса на САЩ се поддържа най-вече от бетонените глави около Доналд Тръмп. А медиите припомнят, че самият Тръмп има една стара сметка за разчистване с украинския президент Володимир Зеленски, пише германският всекидневник „Франкфуртер Рундшау“ (ФР).

„Тръмп мрази Украйна“

Това подозрение наскоро огласи един някогашен приближен на бившия американски президент. „Тръмп мрази Украйна“, каза пред списание „Политико“ Лев Парнас, американски бизнесмен, роден в Одеса. Парнас навремето играеше в Украйна ролята на посредник на адвоката на Тръмп Руди Джулиани, по-късно се дистанцира от бившия президент и неговия адвокат. Както пише агенция „Асошиейтед Прес“, като сътрудник на Джулиани по онова време той работи за „изравяне на политическа мръсотия по адрес на Джо Байдън“. Сега Парнас смята, че според Тръмп „и хората около него Украйна е причината за всички проблеми“. Защото именно през Украйна и работата на Хънтър, сина на Байдън, там, екипът на Тръмп се надяваше да уязви опонента му.

Пред съответната комисия в Конгреса Парнас казва, че не е открил никакви доказателства за корупция на семейство Байдън в чужбина. Украйна никога не е разполагала с доказателства, че Байдън или неговият син са нарушавали законите на страната, каза през 2019 година в интервю и бившият украински главен прокурор Юрий Луценко, цитиран от „Политико“.

„Тръмп и Джулиани излъгаха американския народ“

Медиите съобщават, че в дъното на всичко е един телефонен разговор между Тръмп и Зеленски. Тъкмо този разговор е бил един от катализаторите на първия опит за импийчмънт срещу тогавашния президент Тръмп.

Републиканците също започнаха процедура по импийчмънт на Байдън. Пред комисията в Конгреса, която се занимава с нея, Парнас признава, че е помагал на Джулиани да разпространи в консервативните медии фалшивите твърдения срещу Хънтър Байдън. „Американският народ беше излъган от Доналд Тръмп, Руди Джулиани и различни кохорти от хора на правителствени и медийни позиции“, заяви Парнас. „Те създадоха лъжи, за да обслужват собствените си интереси, знаейки, че това ще подкопае силата на нашата нация“.

„Ако Тръмп спечели, нещата ще отидат на лошо“

Екипът на Тръмп твърдеше, че Джо Байдън като вицепрезидент на САЩ е настоявал за уволнението на украински прокурор, за да подпомогне работата на сина си Хънтър в управителния съвет на украинската енергийната фирма „Бурисма“.

Имало и видео, което подкрепяло тези твърдения, но Зеленски не предприема нищо въпреки настояванията на Тръмп. И с това навярно настройва бившият президент завинаги срещу себе си. По-късно разговорът между Тръмп и Зеленски добива публичност – за него се разбира в рамките на подслушването, с което е разобличен някогашният шеф на кампанията на Тръмп Пол Манафорт. Така се оформя съвсем легитимното подозрение, че Тръмп е настоявал Украйна да се намеси в предизборната битка в САЩ.

„Политико“ цитира Парнас, който казва следното: „Днес Тръмп мрази Зеленски от цялото си сърце. И Зеленски го знае.“

Обширната статия на „Политико“ по темата започва с друго многозначително изречение: „Тръмп не забравя и не прощава толкова лесно.“ А Парнас обобщава: „Ако Тръмп загуби, Украйна ще получи всички пари и оръжия, от които се нуждае. С Русия ще е свършено. Но ако Тръмп спечели, нещата ще отидат на лошо.“

https://fakti.bg/